Giro d Italia og klatretempo på Monte Grappa

30.mai.2014. Denne dagen handlet om Giro d`Italia. Rytterne i Giroen skulle ha bakketempo etappe opp en av de store legendene for sykkel i Italia. Monte Grappa. Dette fjellet er et eldorado for syklister med et stort nettverk av veier både opp og over fjellet. Jeg hadde lest mye skryt om Monte Grappa fra syklister rundt omkring, og sett mange bilder. Derfor hadde jeg store forventninger til denne dagen. Og selv om disse var store, kan jeg kan trygt si at inntrykkene overgikk forventingene. Giro d Italia er noe spesielt. Det er lidenskap for sykling i Italia. Det er entusiasme og godt humør. En italiener fortalte at dette er ikke bare et ritt, men en stor fest. Og det var virkelig en stor happening på Monte Grappa idag. Tusener på tusener hadde tatt turen opp dit med sykkel, bil og til fots. De sier at klatringen fra Semonzo opp til Cima Grappa (toppen) er den vakreste og mest innholdsrike av veiene opp dit. Naturlignok var det derfor denne veien opp som Giroen hadde valgt til dagens etappe. Mange serpentinsvinger, varierte partier med både superbratt og flatt, fantastisk utsikt, strøken asfalt. Som designet for sykkel. Her handlet det om individuellstart bakkeklatring fra Bassano del Grappa ved foten av fjellet og helt opp til toppen. 1530 høydemeter på 19 km er denne klatringen.

SAM_3034 (800x600)
Etter tidlig frokost la vi ut på turen mot startbyen for dagens Giro d Italia etappe, Bassano del Grappa og Monte Grappa. Vi bodde ca 1 mil unna starten på klatringen. Geir ser her mot fjellet bak der og toppen på Monte Grappa, et av Italias berømte fjell for sykkel.
SAM_3089 (800x600)
Veldig mange spreke syklister som skulle opp Monte Grappa idag. Som disse er det smart å ha en liten sekk med ekstra skift av klær og vindklær siden et værskifte på et slikt fjell kan gjøre det utrolig kaldt dersom man har tenkt å sitte der oppe for å se på rittet. Litt mat er også smart å ta med. Idag var vi dog heldige med været og det var god temperatur.
SAM_3067 (800x600)
Store skarer med syklister på vei opp denne vakre men tøffe turen opp til toppen av Monte Grappa. Disse hadde tydeligvis med seg veldig mye bagasje. Så store sekker er det ikke mange som bruker på slike monsterfjell. Kanskje er de av dem som sykler hele Giroen og følger alle etappene?
SAM_3070 (800x600)
I øvre del av fjellet var det litt lave skyer noen steder. Det åpne landskapet gir enorme utsikter.
SAM_3072 (800x600)
Mot den siste km. Ganske bratt her. Når den siste km kommer føles det uansett alltid lett synes jeg. Det mentale spiller en viktig rolle på slike lange stigninger og det er lett å motivere seg mot toppen.På toppen kom vi over skylaget og måtte ned et godt stykke for å få bedre sikt utover.
Grappa mot toppen
Masse folk og tilskuere langs veien hele turen opp. De italienske er flinke til å skape liv og røre, og syklister på vei opp får oppmerksomhet. Noen øyeblikk får man leke med følelsen av å være GIRO rytter.
Geir.monteGrappa
Geir har tatt på vindjakken og er på vei ned fra toppen for å finne en plass lenger nede. Det blir kaldt å kjøre ned fra et fjell på nesten 2000 meters høyde uten vindbeskyttelse.
SAM_3098 (800x600)
Den italienske ex-stjerne Mario Cipollini på vei opp Grappa idag. Han ble møtt med tilrop og jubel av den italienske sykkelfansen hele veien opp.

 

2014-05-30 15.30.35 (800x600)
Så kom rytterne fra Giro d Italia en etter en. Etter å ha vært på toppen rullet vi ned til ca 6 km før mål i et veldig bratt parti av Grappa-klatringen. Her fikk vi se alle komme opp en og en forbi oss. Vi kunne stå kloss innpå slik som her.
2014-05-30 15.50.36 (800x600)
Spesielt de italienske rytterne fikk meget god hjelp av tilskuerne. Dytting fra fansen på de bratte partiene var veldig vanlig her. Når det stiger rundt 14% tror jeg de fleste rytterne setter stor pris på denne ufrivillige drahjelpen. Her er Enrico Battaglin ( Bardiani – CSF)

Under ser du en video jeg filmet fra da Angelo Tulik (Europcar) og Moreno Moser (Cannondale) passerte:

2014-05-30 16.33.26 (800x600)
Sykkelstjernen Cadel Evans runder en serpentinsving til stor jubel fra tilskuere.
SAM_3137 (800x600)
Slik ser det ut for rytterne når de kommer. Folk står som sild i tønne for å heie på dem hver meter av klatringen, og aller mest som her på de bratteste delene.
SAM_3161 (800x600)
Bak der ses en mann i gul jakke. Tommy Hansen har klatret opp. SImone Ponzi (Neri Sottoli) sykler forbi.
SAM_3184 (800x600)
Italias Damiano Cunego (Lampre). Voldsom entusiasme fra de italienske fansen da han kommer. Flere løper på siden av ham og heier.
2014-05-30 15.36.14 (800x600)
På tempoetappen på Grappa var det individuell start med 1 min mellom hver enkelt, og 3 min på de aller beste. For hver enkelt følger en motorsykkel foran, så kommer rytteren og deretter en følgebil fra den enkeltes lag med navn på rytteren skrevet på merker i vinduet eller panseret. Dette gjorde det lettere å følge med på hvem som kom. Her er Ben Hermans (BMC)
2014-05-30 16.31.08 (800x600)
Robert Kiserlovski (Trek) runder opp foran en myndig vakt i svingen.

SAM_3143 (800x600)

Her en liten video av passeringen til Nairo Quintana i den rosa ledertrøyen som jeg tok i en serpentinsving:

SAM_3205 (800x600)
På vei ned møter vi noen gang partier med en kollossal utsikt over regionen. Her ser jeg utover. Mye bremsing i alle bakkene og man blir faktisk ganske sliten i armene av det også, så det er ok med en liten pause selv i nedkjøringene.
SAM_3210 (800x600)
Korset er vanlig som minnesmerke for de døde under den 1 verdenskrigs kamper på Monte Grappa, men kanskje også for døde fra utforkjøringer i nedkjøringene?

 Dagen vi hadde på Monte Grappa går inn i minnet som noe å huske for livet. Å sykle opp et slikt fjell med så mange glade folk og fans, og andre syklister er ikke noe du opplever hver dag. Det er noe av dette som gir så gode følelser. Å spille fotball på de store arenaene ville vært stort for fotballfans. Dessverre får de fleste ikke den sjansen. Her får mannen i gata muligheten til å sykle opp «arenaen» med tusener av tilskuere som lager show. Jeg tror alle som var oppe på Monte Grappa med sykkelen idag kunne føle seg som en Giro-rytter i noen øyeblikk. Vi hadde kanskje alle våre stunder i klatringen da vi følte oss pigg og kjente at kroppen responderte. Ja det er bratt, men så føler man seg sterk. Det går unna. Folk heier og følger med. Man legger inn en ekstra frekvens og smeller forbi noen andre. En tilskuer løper inn bak deg og gir deg et dytt oppover. Det er sånn det er i Giroen, og idag fikk vi smake på dette ordentlig igjen. Det var snart et år siden Mont Ventoux i Frankrike. Håper det ikke blir så lenge igjen til neste gang. Monte Zoncolan står for døren i morgen.Vi gleder oss!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *