Passo del Mortirolo

Mortirolo0 (1000x348)

Passo del Mortirolo i Lombardia, Dolomittene, Italia. 1852 meter over havet. Dette fjellet betegnes av syklister som drepende hardt. Lance Armstrong uttalte i 2004 at Mortirolo var den hardeste stigningen han hadde syklet noensinne. Det betegnes som et av de aller tøffeste fjell som kan sykles i Italia, og mange profesjonelle syklister anser Mortirolo som en av de tre aller vanskeligste klatringen som brukes i de tre world tour`ene. De andre er Monte Zoncolan i Italia, og Alto de`l Angliru i Spania. Passo del Mortirolo kalles også Passo della Foppa. Det er kombinasjonen av bratt og langt som gjør dette fjellpasset så ekstremt. Du skal opp mange flere høydemeter enn på for eks. Alpe d`Huez i Frankrike, og det er mye brattere.

Mazzo di Valtellina – Passo del Mortirolo

Når vi snakker om klatringen opp til Passo del Mortirolo så er det den spesielle ruten som går fra nordvest-siden og Mazzo di Valtellina som er i sentrum. Det er denne som er den berømte. Det går an alternativ rute også fra samme side, som begynner i Grosio, men den er mye mindre bratt. Veien opp fra motsatt side, altså sørsiden går fra Monno og er også enklere enn den brutale stigningen fra Mazzo di Valtellina. Det blir derfor klatringen fra Mazzo som presenteres her. Det er en smal og særegen asfaltert vei opp som stort sett går gjennom mye skog. På enkelte steder er det en flott utsikt. Mange brutale hårnålsvinger og det er lang vei til toppen.

mortikart (800x274)
Kart fra Google maps som over, men har vridd det slik at du ser det skrått ovenfra. Bor du i Bormio blir det ca 3 mil med slak nedoverbakke før du kommer til Mazzo.
SAM_2557 (800x600)
En av de skikkelig bratte kneikene på veien opp! Det er ovenfor denne kurven at Pantani har et monument og mange henger igjen sine bandanas i veggen. Når du omsider kommer opp hit har du klatret mange bratte seksjoner og vil normalt kjenne det rimelig bra i bena.
SAM_2562 (800x478)
Marco Pantanis minnesstauett i veggen på kurve 11 fra toppen.
  • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 10.5 %
  • Lengde på stigningen: 12.4 km
  • Starthøyde: 552 moh
  • Topphøyde: 1852 moh
  • Høydemeter stigning: 1300 m
  • Max stigningsprosent: 18 %
Stigningsprofil i prosent.
Stigningsprofil i prosent. Klikk for stort bilde!

STRAVA SEGMENT MORTIROLO

Det mange gjør når de sykler Passo del Mortirolo er at de sykler med utgangspunkt i Bormio. Det er vanlig å starte rolig langs dalen mot Mazzo di Valtellina og ta klatringen derfra over toppen, ned i dalen på andre siden til dalen mot Ponte di Legno, og derfra opp en annen legende fra Giro d`Italia: Passo di Gavia. Deretter ruller du ned i Bormio igjen. Må gjøre oppmerksom på at dette er en veldig tøff runde. Klikk på linken under for å komme inn på den ruten på kartet.

Bormio Mortirolo Gavia Bormio

SAM_2572 (800x600)
Toppen av fjellpasset er ikke så spektakulært. Ikke noe serveringssted på toppen her. Det er bakken i seg selv som er den store attraksjonen.

GSG teambekledning reklamebanner

Vi syklet Passo Mortirolo i mai 2014. Klikk her for å se den blogg-reportasjen.

SAM_2510 (800x600)

Under ser du videoen fra da Giro d Italia var på Mortirolo i 2015. Se Alberto Cantador klatre Mortirolo på en måte som gikk rett inn i historiebøkene.

Her kan du se en video som gir et inntrykk av klatringen.

Eksterne blogger fra turer til Passo del Mortirolo:

http://switchbackpublications.blogspot.no/2011/08/passo-mortirolo-and-passo-gavia.html

teambekledning du blir stolt av

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *