Sella runden / Sellaronda

Sellarunden (italiensk: Sella Ronda) er en runde i  Sellamassivet i Südtirol, Dolomittene i Nord-Italia som for mange er høyt på listen over vakre sykkelrunder det er mulig å sykle på landeveien. Sella er at platåformet fjellmassiv i Dolomittene. Runden går omkring dette massivet. På grunn av sin storslagne naturomgivelser er denne runden en av de mest kjente sykkelrutene i Italia. Sellaronda er om vinteren mulig å kjøre på ski fra alpinsted til alpinsted, og dette er sommerens versjon hvor man bytter ut snø og ski med asfalt og racersykler.

Sellarunden4
Bilde tatt i stigningen fra Arabba mot Passo Pordoi

På denne runden sykler du over 4 fjellpass. Passo Sella i vestPasso Pordoi i sørPasso Campolongo i øst og Passo Gardena i den nordlige delen av fjellmassivet. Du ruller også gjennom 4 daler: Val di Fassa, Val Gardena, Val Badia og Fodom dalen. Sellarunden er på vinteren en meget berømt alpin skirunde. Det går an å kjøre hele runden med ski, blant annet innom kjente skianlegg som Alta Badia og Val Gardena. På sommeren er det sykkel som gjelder.

Denne runden kan du naturligvis selv velge hvilken vei du tar, mot eller med klokken.  Selve runden med strekningen over de 4 fjellpassene skal være rundt 52 km lang, og du vil totalt tilbakelegge 1650 høydemeter stigning. Det er noen monumentale fjell som du møter på Sella runden. Flere av de høye fjelltoppene du kan se omkring deg er over 3000 moh.

Blogg fra Giro d Italia

Passo Pordoi

Dette er det hardeste fjellpasset dersom du sykler med klokken, altså fra Arabba og opp. Passet ligger på 2239 meter over havet.

Pordoi taubane
Kan nevnes at en spesiell mulighet på Pordoi er at det går en taubane fra toppen som kan ta deg opp til 3000 meters høyde. Utsikten derfra er naturligvis spektakulær og mange hevder dette er en av Dolomittenes store attraksjoner.

Passo Sella

Dette fjellpasset ligger på 2244 meter over havet. Dette er et vakkert fjellpass med fantastisk flott utsikt. En klassiker også fra Giro d Italia.

Sella

Passo Gardena

Dette fjellpasset er kjent for sine vakre omgivelser. Passo Gardena ligger 2134 meter over havet. Betydelig stigning fra begge sider.

Passo Gardena2

Passo Campolongo

Dette fjellpasset ligger på 1825 meter over havet. Veien over Campolongo er kjempefin, men dette er det minst passet og toppen kan nesten nesten glippe for øyet dersom man ikke er helt oppmerksom. Utsikt til både Sella og Marmolada-massivet fra stigningen.

Dagens siste fjellpass. Passo Campolongo. Ikke veldig bratt eller langt opp her.
 Passo Campolongo. Ikke veldig bratt eller langt opp her. Noen km stigning i starten, men så slakker det opp veldig mot toppen.

Maratona dles Dolomites

Maratonafront

Denne Sella runden og disse fjellene er også deler av det tøffe rittet La Maratona d`les Dolomites som er et av Europas mest populære mosjonsritt. Da sykles disse fjellpassene, og i tillegg Passo Giau og Passo Falzarego.

Sellarunden går i grønt og kombinerer 4 store fjellpass og skisteder i nord-Italia.
Sellarunden går i grønt og kombinerer 4 store fjellpass og skisteder i nord-Italia.
Det er fire fjellpass på denne runden.
Det er fire fjellpass på denne runden. Denne tar utgangspunkt i S.Cristina, men selve runden begynner ca. i Selva Gardena.

Sella ronda bike day!

På sommeren arrangeres det en spesiell dag hvor bilene nektes adgang og det åpnes opp for Sellaronda Bikeday. Dette er sykkeldagen foran alle andre i området hvor mannen i gata kan sykle denne fantastiske runden i fred for all trafikk. Starten går i St.Christina, og deltagere har vært langt over 10 000.  Strekningen inkl. start og mål i St.Christina blir 55km og høydemeter totalt 1780.

Åpne hjemmesiden for Sellaronda bikeday. Fantastisk arrangement, bilfri dag for syklister.
Åpne hjemmesiden for Sellaronda bikeday. Fantastisk arrangement, bilfri dag for syklister.
Klikk for å åpne bildegalleri fra Sellarundens Bike day
Klikk for å åpne bildegalleri fra Sellarundens Bike day

Se denne videoen som gir deg fine bilder og inntrykk av fantastiske Sellaronda som en syklist har tatt fra sykkelsetet i juni 2013!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *