Col du Galibièr

Col du Galibièr rager 2645  meter over havet, og befinner seg i de franske Dauphinè alpene nokså nært grensen mot Italia.

Dette er ofte det høyeste fjellpasset som benyttes i Tour de France. I 2011 hadde Tour de France målgang på toppen av fjellet, som dermed ble TDF-historiens høyeste målgangspunkt. Galibièr er brukt svært mange ganger i Tour de France, og er derfor en legendarisk  fjellovergang i sykkelhistorien.

Passet forbinder Saint-Michel-de-Maurienne og Briançon via Col du Télégraphe og Col du Lautaret.

Meg på vei opp stigningen mot toppen. Ganske bratte sider ned og smart å holde godt grep på styret!

Fra nordsiden begynner stigningen i den lille byen St. Michel de Maurienne.  Fra den siden må Col du Tèlegraphe først bestiges, og så en liten nedkjøring til skistedet Valloire før det bærer opp mot Galibièr.

Fra sørsiden handler det aller først om å bestige fjellet Col du Lautaret på 2057 moh via den trafikkerte veien mellom Briancon og Grenoble, D1091. Derfra går veien opp til Col du Galibièr. Opp til Lautaret kan du komme fra dalen på vestsiden(Grenoble-siden) med Bourg d`Oisans (Alpe d`Huez) via Le Clapièr og La Grave (se blogg fra vår tur den veien). Eller du kan komme dit fra østsiden fra Briancon. Under ser du noen kart med Galibièr som rød markør, klikk for større.

KART

 

St Michel de Maurienne – Col du Galibièr

Å bestige Col du Galibièr fra nordsiden betyr at du må starte i St.Michel de Maurienne. Derfra går det først opp til toppen av Col du Tèlegraphe (1566moh), før du skal ned et stykke til Valloire (1401moh), og derfra begynner du så på klatringen opp til selve Col du Galibièr (2642 moh). Veien opp går altså via toppen av Col du Tèlegraphe.

 • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 5.5 %
 • Full lengde på stigningen: 34.9 km
 • Starthøyde: 718 moh
 • Topphøyde: 2642 moh
 • Høydemeter stigning: 1924 m

 

VIDEO

Under ser du et par videoer. Dette er videoer fra Youtube som er produsert av andre, og BHXBLOGG er ikke på noe som helst måte koblet til disse eksterne videoene, men vi gjør disse tilgjengelig for deg her istedet for at du selv leter etter dem på Youtube.

 

Her ser du også en video hvor du kan følge stigningen opp til selve Col du Galibièr fra Valloire på nordsiden, samt følge nedfarten på sørsiden mot Lautaret:

reklamebanner 2

Col du Lautaret – Col du Galibièr

Klatringen opp til Col du Galibièr fra sørsiden innebærer at du først må opp til Col du Lautaret, og derfra tar du av opp mot toppen av Galibièr. Du kan komme til Lautaret enten fra østsiden og Briancon, eller fra vestsiden retning Bourg d`Oisans. Så det som presenteres her er bare den siste delen, altså fra Lautaret.

 • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 6.9 %
 • Full lengde på stigningen: 8.5 km
 • Starthøyde: 2057 moh
 • Topphøyde: 2642 moh
 • Høydemeter stigning: 585 m
 • Max stigningsprosent: 12%
En syklist blir liten i de store fjellene og Col du Galibier. Her er et klassisk bilde av stigningen. Lange strekk i fjellsiden. Magisk.
En syklist blir liten i de mektige fjellsidene fra Lautaret opp mot Col du Galibier. Her er et klassisk bilde av stigningen. Lange strekk i fjellsiden. Magisk.

Galibier 2 Galibier 5 Galibier 7Galibier 1

BHXBLOGG om Col du Galibièr

Vi besøkte Galibièr i juli 2013, i forbindelse med vårt besøk på TDF det året. Fjellpasset Col du Galibièr ligger høyt oppe! Hvilken utsikt! Det er et makeløst og mektig skue, og en mektigere naturopplevelse enn mange andre. Dette er en storebror. Voldsomme fjellsider. Og fjellpasset har så mye historie fra Tour de France. Du kan se det skrevet i asfalten og du kan nærmest kjenne det i luften. Turen opp er jevn og fin, og asfalten er strøken, men det er bratt på toppen og den tynne luften gjør det ikke lettere.

Se vår egen reiseblogg fra dagen da vi besøkte Col du Galibièr på sykkel, juli 2013 fra sørsiden:

bloggban (1000x338)

 VIDEO

Den siste km er veldig bratt. Her kan du se en video fra denne siste delen av stigningen fra sørsiden.

Bildegalleri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *