Fjelletappe over bratte Col d Marie Blanque, TDF 2023

Vi befinner oss i de franske Pyreneene, og etappe 5 av Tour de France 2023, som gikk mellom Pau og Laruns. På dagens etappe skulle rytterne først over Col de Soudet som er en HC-klatring (tøffeste kategori). Deretter et mindre fjellpass, før de avslutter fjellene med tøffe Col d Marie Blanque (1kat). Deretter var det nedkjøring og flat inngang til mål i Laruns som ligger nede i dalen.

Marie Blanque-passet er ikke lenger enn ca 9 km. Og de første kilometerne er snille. Men de siste 4 km er brutale med snitt på 11-12-13 % hele veien.

Det var dit opp vi tenkte oss denne dagen. Der oppe så vi for oss det ville bli action. Kanskje kunne vi få både en kamp om etappeseier (et brudd?), og etterpå en kamp mellom sammenlagtrytterne, da spesielt Pogacar/Vingegaard?

20230705_120443
Vi bodde i Lourdes og måtte sykle 65 km for å komme oss inn på TDF ruten denne dagen. Vi syklet rundt fjellet i et lettere og landlig terreng for å komme oss til Escot hvor veien opp til Marie Blanque startet. Den morgenturen før man kommer seg inn på TDF-ruten er alltid spesielt fin synes jeg. Mye forventning og spenning i luften, og god stemning på veien. Det er mange andre syklister  ute i samme ærend på disse dagene.
20230705_123439
Her har veien opp mot Marie Blanque startet og syklister tråkker seg oppover. Her har også mange montert seg med kaffebord langs veien. Et godt medbrakt måltid kan smake når de koser seg og slapper av i veikanten, mens de venter på Tour de France.
20230705_130505
3 km til toppen og det bratte partiet hadde for alvor meldt seg. Vi tenkte prøve komme oss opp til ca 1 km før toppen. Der håpet vi at det kunne skje ting.

20230705_123443

Etter å ha funnet et bra sted ca 1,5 km før toppen blir det å sette seg ned, finne tørre klær, nyte litt mat og drikke, og hvile seg i veikanten og se litt på livet som utspiller seg oppover veien. Det er en fin stund. Da er det god tid til å senke skuldrene. Vi plasserte oss i de bratteste partiene, og med god sikt nedover.

20230705_152218 20230705_160631 20230705_163950

Etterhvert kommer Le Caravane, med alle bilene som lager show og kaster produkter til publikum. Fikk skaffet oss de obligatoriske klatre-t-trøyene og capser.

Vi hadde på forhånd snakket litt om at det skulle være gøy hvis Dag Otto (TV2) hadde stoppet for å ta en prat med oss. Derfor hadde vi ikledd oss med Luz Ardiden-, og Seven Eleven-trøyer for anledningen. Luz Ardiden var stedet hvor Dag Otto vant sin fjelletappe, og han syklet for Seven Eleven. Under vises video når det forsøkes på å få Dag Ottos oppmerksomhet når de kommer kjørende forbi oss.

 

20230705_161227
Vi lyktes med å få oppmerksomheten, og Dag Otto og Tv2 stoppet og intervjuet oss. Vi kom på direkte TV, til overraskelse for venner og bekjente hjemme som fulgte sendingen!

 

Og så kommer rytterne opp. Det var australske Jai Hindley (BORA) og østerikske Felix Gall (AG2R) som kom først opp. Hindley ligger bak og lader kanonen her. Dette var rett før Hindley støtet og kjørte fra Gall opp mot toppen. Det var veldig bratt her så det går ikke så fort. Hindley vant etappen.

Så kom en gruppe med endel ryttere som hadde vært i bruddet, men som hadde blitt kjørt av. Deriblant Benoot, Jorgenson og Alaphilippe.

 

Etter dette kom også  trioen med Sepp Kuss, Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar. Noen hundre meter lenger oppe støtet Vingegaard og skaffet seg stor luke til Pogacar og økte sitt forsprang i kampen om den gule trøyen.

Og etter dette kom den ene rytteren etter den andre som enten hadde falt av og gitt opp for lengst, eller som hadde spilt en rolle som hjelperytter. Da kom også en sliten Van Aert som hadde gjort mye jobb for Jumbo-Visma (Vingegaard).

 

Etter etappen ble det å komme seg over toppen og ned på andre siden sammen med tusener på tusener av andre. Det går som regel fint å kjøre ned fra fjellene etter etappene, men det er alltid en og annen som tilsynelatende tror de deltar på rittet. Dundrer forbi og skaper potensielt farlige situasjoner. Best å ta det rolig.

Og så var det 4-5 mil tilbake til Lourdes i flatere terreng. Ble en herlig heldagstur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *