Luz Ardiden

Luz Ardiden

Luz Ardiden er et skisenter i Pyreneene på fransk side av grensen i provinsen Hautes-Pyrénées. Stedet ligger på 1715 meter over havet. Det typiske med disse skistedene er at de ligger som en klynge med hoteller og spisesteder oppe i en «dead-end road» i fjellet. Så på samme måte som Hautacam, Superbagnerès, Plateau de Beille, Ax3 Domaines må du ned samme vei som du kommer opp til Luz Ardiden.

Luz Ardiden har vært målgang for etapper i Tour de France åtte ganger.

Luz Ardiden klinger godt i norske ører. 14. juli 1987 syklet Dag Otto Lauritzen inn til seier her som den første nordmann som tok en etappeseier i rittet, og det på en tøff klatreetappe. Han er den pr 2016 den eneste nordmann som har vunnet en «klatreetappe» i TDF, med målgang på toppen av et fjell. Derfor har Luz Ardiden en spesiell plass i minnene til sykkelinteresserte nordmenn. Siste gang det var målgang her, var i 2011.

Her ser du klippet fra den spesielle dagen i 1987 da Dag Otto Lauritzen klarte å holde unna opp klatringen til Luz Ardiden, og vinne denne monsteretappen. Historisk!

Klatringen opp til Luz Ardiden begynner i Luz Saint Sauveur. På den andre siden fra dette stedet går veien opp til legenden Col du Tourmalet.

KART

GSG teambekledning for lag

Luz Saint Sauveur – Luz Ardiden

  • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 7.4 %
  • Lengde på stigningen: 13.3 km
  • Starthøyde: 736 moh
  • Topphøyde: 1715 moh
  • Høydemeter stigning: 979 m
  • Maks stigningsprosent:  %

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *