Hautacam

hautacam4

Hautacam, 1635 moh,  er mest kjent som et vintersportssted i Pyreneene. Det ligger i Hautes-Pyrénées-departementet i Midi-Pyrénées-regionen. 5 ganger har dette stedet vært målgang for en etappe i Tour de France (1994, 1996, 2000, 2008 og 2014). I Touren for 2014 hadde en av de hardeste etappene  målgang på Hautacam, etter at rytterne først har vært over legendariske Col du Tourmalet. Vincenzo Nibali vant etappen og avgjorde mye av Touren der. Fra Hautacam er det ganske nylig lagt asfalt videre 1,2 km opp til Col de Tramassel. Dette blir derfor selve toppen av stigningen. Tour de France har ikke vært helt opp til Col de Tramassel på grunn av for liten plass til det store sirkuset, og derfor er det Hautacam som får berømmelsen. Oppe på Tramassel er det en restaurant hvor du kan kjøpe mat.

Klatringen opp til Hautacam og Col de Tramassel er helt klart i kategorien Hors Categorie, og et monster. Mange mener det er en hard stigning ikke minst på grunn av at de hyppige variasjonene med bratt/mindre bratt gjør det vanskelig å finne en god rytme. Plutselig er det 10-12% stigning, og så er det 6% igjen osv.

Race to Hautacam

Her er detaljene fra stigningen. Snittprosent på stigningene lurer oss litt for selve klatringen er hardere enn det kan se ut som her. Den første 1,5 km er rolig og flat så du får et mer nøyaktig inntrykk hvis du studerer stigningsprofilen under.

  • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 6.8 %
  • Lengde på stigningen: 17.3 km
  • Starthøyde: 465 moh
  • Topphøyde: 1635 moh
  • Høydemeter stigning: 1170 m
  • Maks stigningsprosent:  13%
hautacam
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!

reklamebanner 15

Jeg legger ut et Strava-segment fra denne klatringen opp til Hautacam så kan du ha en referanse på tider. Klikk på logoen for å åpne segmentet.

strava

hautacam1

Se enda fin presentasjon av Hautacam og Col de Tramassel på video:

frontbanner sykkel (2)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *