Hautacam

20220718_091352

Hautacam, 1635 moh,  er mest kjent som et vintersportssted i Pyreneene. Det ligger i Hautes-Pyrénées-departementet i Midi-Pyrénées-regionen.

Stedet vært målgang for en etappe i Tour de France  en rekke ganger i senere tid. I Touren for 2014 hadde en av de hardeste etappene  målgang på Hautacam, etter at rytterne først har vært over legendariske Col du Tourmalet. Vincenzo Nibali vant etappen og avgjorde mye av Touren der.

På samme måte ble Touren i realiteten avgjort på Hautacam av danske Vingegaard i 2022.  Klikk her og du kan se vår blogg fra den dagen.

Fra Hautacam er det lagt asfalt videre 1,2 km opp til Col de Tramassel. Dette blir derfor det høyeste du kommer. Tour de France har ikke vært helt opp til Col de Tramassel på grunn av for liten plass til det store sirkuset.. Oppe på Tramassel er det en restaurant hvor du kan kjøpe mat.

Klatringen opp til Hautacam og Col de Tramassel er helt klart i kategorien Hors Categorie, og et monster. Mange mener det er en hard stigning ikke minst på grunn av at de hyppige variasjonene med bratt/mindre bratt gjør det vanskelig å finne en god rytme. Plutselig er det 10-12% stigning, og så er det 7% igjen osv.

KART

Her er detaljene fra stigningen. Snittprosent på stigningene lurer oss ganske for selve klatringen er hardere enn det kan se ut som her. Den første 1,5 km er rolig og «flat». Det er noen veldig tøffe ramper lenger oppe.

  • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 6.8 %
  • Lengde på stigningen: 17.3 km
  • Starthøyde: 465 moh
  • Topphøyde: 1635 moh
  • Høydemeter stigning: 1170 m
  • Maks stigningsprosent:  13%

20220721_150310

Se en fin presentasjon av Hautacam og Col de Tramassel på video fra Youtube:

frontbanner sykkel (2)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *