Maridalen på sykkel, 15km

Her på Brekke begynner Maridalsrunden, ved krysset Kjelsåsveien/Maridalsveien

Dette er den mest kjente av alle sykkelruter i Oslo. Strekningen innover Maridalen i Oslo, og mot Skar, er nok helt klart det aller mest brukte sykkelstrekk i hovedstaden. Lite biler, fin asfalt og god sikt bidrar til det. Løypeprofilen innbyr til fin fart pga mange flate parti. Det som de fleste vil hevde er minus med å sykle i Maridalen er at denne runden er kort. Den er kun 15 km lang hvis du tar runden Brekke-Skar-Maridalen skole-Brekke, og inneholder totalt ca 200 høydemeter stigning.

Mange velger å kjøre flere runder for å få lengre tur. Noen velger å kjøre tempoøkter her nede med høy intensitet, og til dette passer Maridalen kjempefint. Andre velger å kjøre kortere harde intervaller, sprint og styrketråkk som også kan egne seg brukbart, spesielt hvis du inkluderer litt av de få bakkene som finnes på denne runden. Dersom du har planer om en god langtur er derimot Maridalen ikke å anbefale. Det finnes mange bedre muligheter i Oslo og omegn enn å sykle runde på runde nede i Maridalen.

Mange fine strekker i Maridalen. Her ned mot ruinhaugene på venstre side og vannet på høyre siden. Fine omgivelser!
Mange fine strekker i Maridalen. Her ned mot ruinhaugene på venstre side og vannet på høyre siden. Fine omgivelser!
Mange lange fine strekk i Maridalen. Et popuært sted for syklister ute på treningstur.
Runden i Maridalen innbyr til god fart. Et popuært sted for syklister ute på treningstur.

Det er kun ca. 8 km fra Brekke til vending på parkeringen Skar. Dette er et populært strekk hvor mange tar tiden og sammenligner med andre. Her er Strava segment fra dette strekket med langt over 15000 tider:

Brekke-Skar Strava

Hvis du vil ha en helhetlig runde så svinger du til venstre inn på gamle Maridalsvei rett før du kommer til vending på Skar. Da må du opp en bratt knekker og ruller etterhvert forbi Maridalen skole, før du kommer ned til hovedveien igjen ved Hammern og så tilbake til Brekke.

Den bratte knekkeren du møter når du svinger til venstre før du kommer til snuplassen på Skar. Her er det en god mulighet til å øke takten og legge inn et rykk:-)
Den bratte knekkeren du møter når du svinger til venstre før du kommer til snuplassen på Skar. Her er det en god mulighet til å øke takten og legge inn et rykk som river litt ekstra:-)
SAM_1626 (1000x667)
Her er du like før nedkjøringen mot Hammern, og har fin utsikt ut over Maridalsvannet. Her får du litt hvile før du evt. giver løs på en ny runde!

 

Ved Hammern er det mange som svinger til venstre ned forbi ruinhaugene og mot Skar igjen og kjører runde på runde her ute. En slik runde er ca 8,2 km lang. Mange kjører en slik runde på tid for å teste formen mot andre syklister. Her ser du et populært strava-segment fra denne runden hvor det er registrert over 3200 tider.

Maridalsrunden 2GSG teambekledning reklamebanner

Det kan bli ganske ensformig å kjøre runder i Maridalen. Fordelene er at for mange Oslo-beboere så er det kort vei opp hit, og man trenger ikke sykle milevis gjennom biltrafikk for å komme ut i brukbare sykkelveier. Det er lite biler her ute. Dette er et ypperlig sted for å ta seg en treningstur med sykkelen. Et annet viktig moment er at denne runden kan kobles til andre ruter i nærheten, som for eks. bakkene i Grefsenkollen eller andre ruter på veien vestover mot for eks. Holmenkollen.

Dersom du velger å kjøre tur/retur på hovedveien (Maridalsveien) til Skar og vender på snuplassen på Skar blir det ca 16km totalt. Dette er den klassiske tempovarianten som også har sitt STRAVA SEGMENT.

Innerst i Maridalen ligger parkeringsplass/snuplass på Skar, og herfra må du tilbake igjen hvis du er ute med landeveisykkel. Dersom du er ute med terrengsykkel derimot er det mange flere muligheter i dette området. Marka har et stort nettverk av løyper både fra Skar, Hammern og andre innfallsporter langs ruten. Her vil det beste være å se på http://www.skiforeningen.no/ sine kartsider, og finne en passende rute. Med terrengssykkel er det fint å sykle rundt hele Maridalsvannet også. Da kan du komme ut ved Kjelsås på vei tilbake.

ET ALTERNATIV

Du kan også utvide runden i Maridalen med å ta av på Greveveien og kjøre en sløyfe på denne siden av Maridalsveien, (kan være fin i begge retninger). Grunnen til at denne ikke florerer av syklister er fordi asfalten har vært i dårlig forfatning mange partier, men ikke verre enn at det er overkommelig å ta den ekstra runden som også har endel ekstra høydemeter stigning. Kan være fint å ta noen bakkedrag i den tyngste bakken der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *