Sa Calobra

Sa Calobra er en liten og nokså forlatt bukt på nordvestkysten av Mallorca. Bukten har ingen strand, utsikten består av en liten øy rett utenfor bukta og det er lite å gjøre der nede utenom å spise på en av de få spisestedene. Å bygge en velutviklet spektakulær vei ned fra fjellet til denne bukta kan virke som en gåte. Det er lett å tenke at det ville vært bedre å kjøre dit med båt. Det er ingen åpenbar grunn for å reise til Sa Calobra hvis du kun skal se den lille bukta.

Så hva skyldes det at mange på død og liv skal ned til Sa Calobra? Vanlige turister har kanskje liten grunn til å ta turen, men horder med syklister drar ned dit.

 

Årsaken til at alle syklister vil dit, er at bakken opp fra Sa Calobra regnes som den ene bakken på Mallorca som syklister bare MÅ sykle. Og aller helst ta tiden opp. Og for å komme opp, må man først ned. Det er nemlig bare en vei. Det betyr samme vei opp som ned.

SAM_5669

Sa Calobra – Coll dels Reis

  • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 7.1 %
  • Lengde på stigningen: 9.4 km
  • Starthøyde: 63 moh
  • Topphøyde: 731 moh
  • Høydemeter stigning: 668 m
  • Maks stigningsprosent: ca 15 %

 

KART

Toppen heter Coll dels Reis, så teknisk sett er dette egentlig klatringen opp til Coll dels Reis, som ligger 682 meter over havet. I sykkelverden er det uansett navnet Sa Calobra som tas i bruk når det snakkes om denne. Veien opp er 9.4km med 7.1% stigning i snitt. 668 høydemeter stigning. Det er altså ikke noe monster, men tøff nok og en stor attraksjon.

SAM_5611
Før du kommer deg til Sa Calobra må du først ta deg opp i fjellene og så bestige fjellpasset fra motsatt side før du kan kjøre ned til bukta. Så du kommer deg ikke dit veldig billig.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nedkjøringen er morsom, og går mange kurver i fjellsiden. Strøken asfalt.

SAM_5650

Denne veien er en spektakulær konstruksjon som går i slynger, gjennom skar og langs fjellsider hvor det egentlig ikke er ment å skulle gå noen vei. Dersom du ikke ønsker å stresse deg med å ta tiden opp, er denne virkelig verdt et besøk for å ta i øyesyn den ganske spesielle veien. Sa Calobra klatringen virker nesten som at den er designet for sykling.

 

Det finnes kun en vei til Sa Calobra bukta og det er å kjøre ned hele bakken først, men du kan komme deg til toppen av bakken (Coll dels Reis) enten fra sør eller fra nord. Kommer du fra sør via Port de Soller må du først ta deg opp den lange klatringen til Tunel de Monnaber, med ca 900 høydemeter som kan være tøff nok i seg selv. Fra Palma denne veien kan du først passere Col de Soller, Tunel de Monnaber og ta Sa Calobra til slutt, før du kan velge en flatere rute tilbake. Åpne lenken under for å se denne ruten, som totalt er ca 130km, med 2400 stigningsmeter totalt. Eller følg denne lenken for å se detaljer enda nærmere: Palma – Sa Calobra tur/retur

Kommer du fra nordsiden unngå du heller ikke lange bakker. Du må enten opp Coll de Femenia eller Coll de sa Batalla først. Det er endel lange seige bakker uansett hvordan du snur og vender på det for å komme seg først opp i høyden og så rulle ned til Sa Calobra, før du kan begynne den velkjente klatringen opp.

SAM_5627
Nede i Sa Calobra-bukten har du en del spisesteder hvor du kan fylle på med næring før turen opp. Ikke spis deg for mett og tung:-)
SAM_5628
Startskiltet. Da er det bare å gi gass.

SAM_5634SAM_5635SAM_5642SAM_5653SAM_5651SAM_566120220506_133515

Her har du en god ekstern blogg presentasjon med mange store fine bilder fra klatringen Sa Calobra: http://sicycle.wordpress.com/2012/09/07/how-to-ride-sa-calobra/

Her har du Stravasegmentet for klatringen:

http://app.strava.com/segments/sa-calobra-coll-dels-reis-official-653262

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *