Sykling i Sørkedalen, Oslo

Tema er sykkelruter for landeveissyklister i Oslo. Rett ved vestkantbydelen Røa i Oslo, ligger Bogstad camping. Herfra går en av de rutene i Oslo som frekventeres aller hyppigst av ivrige mosjonister på sykkel. Dersom man bor på vestkanten av byen, er det nærliggende å ta seg en runde her ute.

Her begynner Sørkedalsrunden som jeg presenterer i denne artikkelen
Krysset ved Bogstad camping. Her begynner Sørkedalsrunden som jeg presenterer i denne artikkelen

 

KART

Sørkedalen ligger vakkert til langs foten av Nordmarksplatåene med Holmenkollen, Tryvann, Kobberhaugene og Kikut oppe i høyden. På vinteren er Sørkedalen et utgangspunkt for utallige skiturer, og biler med ski på taket er et vanlig skue innover disse veiene.

 

SAM_1004
Fint å sykle langs Bogstadvannet og innover i Sørkedalen.
SAM_1000
Sørkedalen innbyr syklister med landlige omgivelser og behagelig profil.

 

På sommeren er dette en idyll for syklister. Svært landlige omgivelser og en sterk kontrast til storbylivet som ligger kort vei unna. I Sørkedalen kan du få følelsen av at du befinner deg på landsbygda.

 

Dette er ganske unikt med Oslo. Langrennsløyper og landlige sykkelveier finnes rett ved storbyens cafeer og butikker. På sykkel i Sørkedalen er det muligheter for å slakke ned på tempo og kjenne litt på den gode følelsen det er å bruke kroppen ute i det fri, og nyte roen og freden.  Kanskje legge inn et stopp på den sjarmerende landhandelen der ute og ta seg en is eller en drikke. Gode bakevarer har de også der.

Den sjarmerende landhandelen i Sørkedalen har mye godt å by på. Cafè og butikk i samme lokaler.
Den sjarmerende landhandelen i Sørkedalen har mye godt å by på. Cafè og butikk i samme lokaler.

 

Når det er sagt så er Sørkedalen fin også for temposykling hvor farten skrus opp. Det er en god trasè for å ligge oppunder terskel og dunke på det du makter innover. Sørkedalen innbyr til høyt tempo og skikkelig god fartsfølelse for de som er ute etter det. Det er en fin tempotrenings-trasè.

Det er lett å finne god rytme for det er gode lange jevne strekk innover i dalen. Det har kommet ny asfalt (sommeren 2013) omtrent helt fra der Bogstad camping slutter og et godt stykke innover som hjelper veldig på forholdene. Tidligere har ikke veien vært spesielt god på denne runden. Nå har veiforholdene derimot blitt meget gode i store deler av turen innover.

Her er noen Strava-segment hvis du vil prøve på noen rekorder:

BOGSTAD GÅRD – SKANSEBAKKEN

BOGSTAD – SKANSEBAKKEN – BOGSTAD

 

Innimellom på runden får du noen små stigninger hvor du kan pushe litt ekstra over toppene. Det er en god runde hvor du kan ta tiden og evt. forsøke med personlige temporekorder på tur-retur i Sørkedalen.

 

Dette høres ut som sykkelparadis sier du kanskje nå. Vel, det finnes en hake dersom du er ute med landeveissykkelen. Tur/retur i Sørkedalen er dessverre ikke særlig langt. Jeg tar utgangspunkt i start på krysset der Bogstad camping ligger hvor Ankerveien krysser Sørkedalsveien. Derfra og inn til vending på Skansebakken (snuplassen helt innerst),  er det ikke mer enn ca 18km tur/retur.

SAM_1979
Skansebakken. Vendepunktet. Her er det bare å runde og kjøre tilbake
SAM_1981
Da er det straka veien tilbake og full gass

 

Er du ute på terrengsykkelen har du derimot et kjempestort nettverk av veier, stier og muligheter innover marka. Her har http://www.skiforeningen.no/ de beste tipsene.

For landeveissyklister er ruten god å kombinere med ruter innover i Bærum forbi Fossum og Haslum, eller å sykle stigningene opp til Holmenkollen, Frognerseteren og Tryvann fra Bogstad camping for å få lengre tur. Det går selvfølgelig også an å kjøre et par runder fram og tilbake inne i Sørkedalen. Jeg synes selv det ofte er bedre å utvide turen med en annen rute.

reklamebanner 3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *