Heftig avslutning av etappen til Cauterets Cambasque, TDF 2023

6 juli 2023.  En tøff fjelletappe var i vente for rytterne av Tour de France. Col d`Aspin og Col du Tourmalet, før målgang oppe i skistedet Cauterets Cambasque.

Vingegaard hadde på dette tidspunkt opparbeidet seg en liten luke ned til Pogacar på rundt et minutt, spesielt etter at han på gårsdagens etappe hadde støtet opp Col d Marie Blanque. Kanskje var dette dagen for hevn fra Pogacar? En duell mellom de to lå i kortene.

Vi bodde i Lourdes, og hadde denne dagen planlagt å sykle opp mot Cauterets Cambasque. Vi ønsket å overvære action opp siste fjell. Det er ofte der det er mest å se. Og mest liv å røre. Der er det ryttere som går «all in», og det er også store strekk i feltet slik at vi får se mange av rytterne.

20230706_125944

Veien opp fra de flate områdene i dalen og mot Cauterets er ikke så tøff. Det er ca 10 km opp dit til den lille landsbyen. Det stiger jevnt og trutt med rundt 3-4-5-6 prosent.

Etter Cauterets svinger man av til høyre opp mot Cambasque, og der er det først 3-4 km med bratte og tøffe parti i fjellsiden, og veldig mange hårnålssvinger. Rundt 9-10 prosent i dette partiet. Så roer det seg veldig etter dette, den siste 1-2 km før målgang.

20230706_132802
Vi plasserte oss ca 1 km før det flatet ut. I den lille svingen der nede gis det noen sekunders «hvile». Vi håpte at noen kunne lade kanonen der og angripe.

20230706_163441

20230706_163730

Vi ønsket å stå i det bratte partiet. Gjerne ca 1 km før det «flater ut» siden evt angrep ofte kan komme der. Vi kom oss opp dit, og vi fikk rett i vår gjetting. Vi ble vitne til et heftig  angrep fra Pogacar rett foran nesa, i de bratte seksjonene!! Som skulle vise seg å avgjøre etappen til hans fordel.

 

Dette ble også en stor dag for norsk sykkelsport og for UNO X. Tobias Halland Johannesen var førstemann over ikonet Col du Tourmalet. Det er en stor bragd i seg selv. Mye prestisje og ære, samt klatrepoeng ligger i den potten. Og nr 3 i mål! Altså først av samtlige utenom de to «utenomjordiske» rivalene Pogacar og Vingegaard.

Kwiatkowski lå lenge med helt i kampen om etappeseier, men måtte gi seg da Vingegaard og Pogacar satt inn et hardkjør opp siste bakke. Derfor valgte Ineos at han skulle vente på Rodriguez isteden for å hjelpe han opp det siste biten.

 

I neste gruppe kom endel ryttere som også kjempet om plasser i sammendraget. Rodriguez, Hindley, Yates og andre. Rogriguez (Ineos) kommer aller først, som snart skulle få hjelp av Kwiatkowski som ventet på han.

 

Etterhvert kom det mange ensomme ryttere i betydelig mer rolig tempo. Colombianske Egan Bernal, som vant TDF sammenlagt i 2019 har slitt med skader. Tok det meget piano opp her, og så ut til å kose seg med hyllest fra publikum.

 

Fra målgang på Cambasque måtte rytterne ned igjen 5 km, til Cauterets for å komme til sine busser etter etappen. Her hadde endel ryttere vært på toppen og fløytet seg nedover med sine karakteristiske fløyter, samtidig som det fortsatt var ryttere på vei opp. Når publikum starter sin nedfart fra fjellet kommer det ofte mange ryttere som også sykler ned samtidig. Da bruker de disse fløytene for å bane seg vei.

Til slutt, da alle trodde siste rytter var passert, og vi publikum hadde startet å bevege oss nedover fjellet så kom det en siste gruppe. Der satt danske Fabio Jakobsen med tre hjelperyttere og kjempet for å komme seg innenfor makstiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *