Søndagstur til Son, ca 100 km

Follo-distriktet utenfor Oslo er nok Oslo og omegn sitt beste område for landeveissyklister. Det er svært mange ruter og veier å velge mellom her ute hvor vi kan oppnå det vi ofte søker etter. God asfalt, lite biler, oversiktlige og landlige omgivelser.

Det hevdes at det bør sykles en lengre tur en gang i uka, minst. Det kommer an på ambisjonsnivå, treningsgrunnlag og tid til rådighet. Men en gang i uka bør kanskje de fleste forsøke å få til, selv om langturer ofte tar dyrebare fritimer som mange kanskje gjerne også skulle brukt til andre viktige ting. Men her snakker vi prioritering!

En langtur er ikke alltid synonymt med distanse, men kanskje heller tid på sykkelen, samt intensitet. Rundt 3-4-5 timer bør kanskje være malen for å få betegnelsen langtur. Og en langtur skal ikke ofte være så hard. Fase 1 og 2 er  det intensitetsnivå som anbefales.

Å sykle en søndagstur til Son er for meg å prioritere livskvalitet. Her lades batteriene. Her samles gode opplevelser og skapes gode følelser. På en langtur finner man ofte godfølelsen. Pulsen er ikke skyhøy, og bena får jobbe med lett motstand. Comfortzone. Jeg synes turen til Son kanskje er den aller fineste turen du kan ta på sykkel fra Oslo.

Ofte når det avtales søndagstur snakker jeg og sykkelkompiser om at «idag blir det en rolig kosetur. Sone 1». Sannheten er at vi som regel blir for ivrig er stykke ute på ruten, og mange partier får noen ganger en intensitet som ikke er så langt unna det som på norsk kan kalles full spiker. Det er for fristende å dunke på ordentlig. Spesielt når bena kjennes friske tidlig på turen. Men man må alltid betale for det på slutten. Og det er kanskje ikke det mest anbefalte sånn sett, men litt gøy må man unne seg!

RUTEN –

Oslo – Hvervenbukta – Gamle mossevei – Tusenfryd – Vestby – Son – Hvitsten – Hvervenbukta – Oslo

Oslo-Son
KLIKK PÅ KARTET FOR Å FÅ DET FRAM TYDELIG. VI STARTER PRESENTASJONEN FRA HVERVENBUKTA.
SAM_1887 (800x533)
Mange sykkelklubber og andre pleier å møtes på Hvervenbukta på morgenen, for å sykle ut derfra og følge gamle Mossevei retning Tusenfryd. Spesielt hvis du møter opp her kl 09 og kl 10 en søndag er det stor fare for at du kan finne en gruppe som du kan lure deg med på halen utover.
SAM_7052 (800x533)
Herlig følelse her i starten av turen og på vei ut fra Hvervenbukta. Strøken vei, god temperatur, friske ben, lite biler og fine omgivelser.
SAM_7016 (800x533)
Veien stiger lett oppover på den fredelige veien Ljansbrukveien/Gamle Mossevei. Vi fikk denne dagen litt los bak en sykkelklubb på disse strekkene. Det var ganske bra medvind utover her og da går det unna.
SAM_7019 (800x533)
Så ruller vi inn langs Gjersjøen og det helt strøkne lange strekket langs vannet. Er det sol og varme i luften så får du den følelsen du søker på sykkelen her ute. Bedre forhold enn her får du ikke i Oslo-området. For tempotrening er dette også et perfekt strekk.
Etter Tusenfryd holder du til høyre og følger nedover Nessetveien som går retning avkjørselen til Nesodden, og fortsetter videre på denne utover.
SAM_7024 (800x533)
«Gamle Mossevei» som dette kalles følger på siden av motorveien utover. Du får noen småbakker på veien, men det er veldig mye flatt utover her.
SAM_7104 (800x533)
I dette krysset tar du til høyre og kjører på Årungveien rett ved siden av motorveien utover. Strøken glimrende vei med lite biler. Alternativt kan du fortsette rett fram(til venstre) og opp de bratte bakkene opp Sundbyveien og inn på Kongeveien, og komme inn igjen på ruten ved Ås. Dette dersom du ønsker mer bakketrening på turen. Opp Sundbyveien er ganske hard med mye bratt stigning.

 

SAM_7074 (800x533)
Årungveien/Gamle Mossevei. Nydelig.
02
Så kommer du opp en slak bakke til Drøbakveien, hvor du tar en rask høyre og 200 meter slakt oppover før du tar til venstre på en litt skjult vei mellom husene. Gateskilt – Gamle Mossevei.
SAM_7026 (800x533)
Her møter du nesten ikke biler og nå har du kommet ordentlig ut på landsbygda. Gamle Mossevei følges i slake bølger og mange flater utover. Gamle Mossevei mot Vestby er en veistrekning som vi nødig ønsker å kutte fra søndagsturen i dette området. Her får syklister det vi leter etter. Rolige landeveier.
SAM_7031 (800x533)
Før du kommer til Son må du opp en liten knekker får du omsider dundrer ned de slake bakkene ned mot Son. Her ruller vi opp mot toppen av den knekkeren.
SAM_7080 (800x533)
SON. Et flott sommersted som er verd et besøk. Nice place for a cup of tea.
SAM_7036 (800x533)
I havneområdet i Son er det flere koselige uteserveringer hvor både kaffen og bakervarene kan friste med påfyll av frisk karbo og bidra til å heve blodsukkeret for tilbaketuren. Hører med på en langtur å legge inn en romslig stopp på en utecafè og prate litt med turkompiser.
SAM_7090 (800x533)
Så tar vi fatt på tilbaketuren og tar i starten fatt på samme vei som vi kom. Da stiger det først slakt opp gjennom Kolåsveien, men etterhvert når du er oppe fra alle bakkene kommer du til skilt mot Hvitsten og da kan du med fordel ta av dit.
SAM_7097 (800x533)
Hvitsten er en kjempeliten bukt med noen hus og en liten brygge. Har ikke funnet noen grunn til å stoppe her nede, men tar du turen om Hvitsten får du litt ekstra bakker på turen. Det er også et par små knekkere på sløyfen om Hvitsten.
SAM_7099 (800x533)
Noen slake bakker opp fra Hvitsten opp gjennom flotte sommervillaer her ute.
SAM_7101 (800x533)
Når du er oppe fra alle bakkene fra Hvitsten tar du til venstre mot Drøbak, og følger Galbyveien. DEN ER STRØKEN.
SAM_7049 (800x533)
Galbyveien retning Drøbak er en drøm. Ingen biler og oversiktlige strekk. Her er det bare å gi gass!
Klommesteinveien
Deretter tar du en kjapp venstre, før du på ny svinger til høyre inn på Klommesteinveien. Denne veien er også et MUST når du er her ute, og har de ingredienser du søker på landeveien. Bilfritt og rolig, med god sikt og godt underlag.
SAM_7106 (800x533)
Så tar du gamle mossevei tilbake igjen, forbi Tusenfryd og dunker videre forbi Gjersjøen tilbake til Hvervenbukta. Thats it! Takk for tur:-)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *