Col de Turini

Col de Turini er et kjent fjellpass i de franske maritime alpene innenfor den franske rivieraen. Nærmeste store by er Nice. Passhøyden ligger i Département Alpes-Maritimes på 1 607 moh. Veien D68 fra Col de Turini fortsetter helt opp mot ca 2000 meter over havet (les om det lenger ned).

Turini.topp

Passet ligger i den ytre delen av Mercantour nasjonalpark og utgjør overgangen mellom Bévéra-dalen og Vésubie-dalen.

Du kan nå Col de Turini fra La Bollène-Vésubie i vest og fra L’Escarène og Sospel i øst. Jeg vil presentere detaljene til alle disse her.

Det går også en vei til Col du Turini fra nordøst som er skiltet «Origine Circuit de l’Authion». Denne kommer fra en spennende runde høyere oppe i dette fjellet (2000moh) som jeg vil kommentere til slutt.

Hvert år går en etappe av Rally Monte Carlo over Col de Turini. Veien opp fra Sospel er derfor berømt fra motorsporten, og mange kjører derfor bil i stor fart opp denne ruten fra Sospel av denne grunn. 100 talls videoer ligger ute på Youtube av private bilstunt opp her.

Sospel – Col de Turini

Turini.sospel

Rallyveien opp til Col du Turini, berømt fra Rally Monte Carlo. Mange serpentinsvinger. Morsom stigning.

 • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 5.2 %
 • Lengde på stigningen: 24 km
 • Starthøyde: 363 moh
 • Topphøyde: 1607 moh
 • Høydemeter stigning: 1244 m
 • Maks stigningsprosent: %
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!

bhxbloggbanner (900x84)

L`Escarene – Col de Turini

Turini2
Langs D21 opp fra Luceram
 • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 5.1 %
 • Lengde på stigningen: 30.2 km
 • Starthøyde: 359 moh
 • Topphøyde: 1607 moh  (1889 moh. L`Antheon).
 • Høydemeter stigning: 1248 m
 • Maks stigningsprosent: %
ColdeTurini.escarene
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde! Her ser du også de siste km fra Col de Turini og opp til monumentet på L`Antheon

Et alternativ:

Underveis på stigningen opp fra L`Escarene kan du velge 2 alternativer når du kommer til Luceram. Over har jeg presentert den mest vanlige ruten gjennom vei D21. Du kan også velge D2566. Disse veiene møtes igjen etter ca 11-12 km rett før Peira Cava.

TuriniD2566
Tilbakeblikk på en serpentinsving på vei opp D2566 fra Luceram. Spektakulær utsikt.

bhxbloggbanner (900x84)

 La Bollène-Vésubie – Col de Turini

Turini.bol

 • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 7.2 %
 • Lengde på stigningen: 15.3 km
 • Starthøyde: 500 moh
 • Topphøyde: 1607 moh
 • Høydemeter stigning: 1107 m
 • Maks stigningsprosent: %
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!

bhxmerke

Massif de L`Authion

Hvis du ønsker å fortsette turen oppover etter at du har kommet til Col de Turini, kan du fortsette på vei D68 oppver mot Circuit de l’Authion som er en runde det går an å ta oppe i fjellene ovenfor Col de Turini. Det er ca 4 km med 7% stigning opp til dette monumentet hvor runden starter.

Turini.statue
Her er du oppe på monumentet Authion. Her er du på rundt 1890 moh. Her begynner en runde på ca 9 km med enveiskjøring mot klokken. Du kan ta til høyre ved dette huset og ned i fjellsidene før du runder og kommer tilbake over fjelltoppen foran der. Høyeste punkt blir ca 2000 moh. På denne runden er det fantastisk utsikt og du passerer på veien rett under «La Redoute des 3 Communes». som er ruiner fra en gammel borg fra 1898 og festning helt på toppen av fjellet. SE EKSTERN REPORTASJE
Turini.fortet
La Redoute des 3 Communes på toppen der
Her er du på det høyeste punktet i på denne runden. Utsikt nedover retning Col de Turini og retning riveraen helt bak der.
Her er du omtrent på det høyeste punktet i på denne runden og ca 2000 moh. Fenomenal utsikt nedover retning Col de Turini og retning riveraen helt bak der. På andre siden er det utsikt nordover.
Her ser du runden på kartet. Klikk for større bilde!
Her ser du runden på kartet. Klikk for større bilde!
Klikk for å åpne en bildereportasje med fantastiske bilder av utsikten fra denne festningen "La Redoute des 3 Communes" helt på toppen.
Klikk for å åpne en ekstern bildereportasje med fantastiske bilder av utsikten fra denne festningen «La Redoute des 3 Communes» helt på toppen.

Col de Turini kan sykles i rute med Col de Braus som også nås fra Sospel og L`Escarene. Da får du en runde med to herlige fjellpass i Provence. Skal du på ferie til Nice eller Monaco kan en runde i disse fjellene med sykkelen anbefales!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *