Col de l`Iseran

Col de l’Iseran (2770 moh.) er det høyestliggende asfalterte fjellpasset i Alpene, og ligger i nasjonalparken Vanoise i departementet Savoie. Veien D902 krysser fjellet, og er en del av Route des Grandes Alpes, en vei som strekker seg fra Genfersjøen til Nice ved Middelhavet.

Mens Col de l’Iseran er den høyestliggende fjellovergangen i Alpene, så er Cime de la Bonette (2802 moh.) den høyeste asfalterte veien. Cime de la Bonette er derimot bare en sløyfe rundt fjellet, selve fjellpasset Col de la Bonette er på snaue 2715 meter.

Passet skiller Tarentaise-dalen med elven Isère i nord fra Maurienne-dalen med elven Arc på sørsiden. Veien strekker seg 47 km fra Bourg-Saint-Maurice til toppunktet fra nord, og går den 13 km til landsbyen Bonneval-sur-Arc i sør. Veien har tidvis mer enn 10% stigning.

Veien over Col de l’Iseran er vinterstengt, men passet kan lett nås også på vintertid med skiheis fra Val-d’Isère.

Rett vest for passhøyden ligger Pointe des Lessières, en relativt lett tilgjengelig topp på 3 041 m med et flott utsyn over passveien.

Col de l’Iseran har mange ganger vært inkludert på en etappe i Tour de France.

KART

Bourg St. Maurice – Col de l`Iseran

Dette er nordsiden av stigningen. Du følger D902 opp. Stigningen opp er lang, men ikke særlig bratt. Opp fra denne siden passerer du ikke minst det kjente skistedet Val d`Isère. Veien opp til Val d`Isere går gjennom en god del tunneler og overbygg, spesielt rundt Tignes. Mange vil hevde at det er først etter Val d`Isere at dette blir en storslått klatring.

 • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 4.1 %
 • Lengde på stigningen: 48 km
 • Starthøyde: 815 moh
 • Topphøyde: 2770 moh
 • Høydemeter stigning: 1955 m
 • Maks stigningsprosent: %
Fjellmassivene rundt Col de l`Iseran er spektakulære. Du befinner deg høyt oppe!
Fjellmassivene rundt Col de l`Iseran er spektakulære. Du befinner deg høyt oppe!

 

VIDEO

Dette er videoer fra Youtube som er produsert av andre, og BHXBLOGG er ikke på noe som helst måte koblet til disse eksterne videoene, men vi gjør disse tilgjengelig for deg her istedet for at du selv leter etter dem på Youtube.

Her ser du en video fra stigningen fra nordsiden. Fantastiske fjell dette. Dette minner mye om Col du Galibièr og ligger også i samme del av alpene og på grensen mot Italia. Mange syklister hevder naturopplevelsen er større her oppe enn noe annet sted.

 

Bonneval sur Arc – Col de l`Iseran

 • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 7.3 %
 • Lengde på stigningen: 13.43 km
 • Starthøyde: 1787 moh
 • Topphøyde: 2770 moh
 • Høydemeter stigning: 983 m
 • Maks stigningsprosent: %
Col de l`Iseran er kun åpen for sykling i sommermånedene. Snøen dekker fjellet store deler av året.
Col de l`Iseran er kun åpen for sykling i sommermånedene. Snøen dekker fjellet store deler av året.

 

Under ser du en video jeg har funnet fra nedkjøringen på sørsiden. Dette er fantastiske bilder som kan friste ivrige syklister til å ta seg opp på dette majestetiske fjellpasset.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *