Alto de l`Angliru

Anglirufront

Denne klatringen er en legende. Sammen med italienske Monte Zoncolan er dette den mest fryktede og harde stigningen i sykkelsirkuset.

alto de l angliru

Alto de El Angliru (også kalt La Gamonal) er en bratt fjellvei i Asturias, nær La Vega-Riosa, i Nord-Spania. Det er definitivt en av de mest krevende stigningene i profesjonell landeveissykling, og den er velkjent fra Vuelta a España de siste 15 årene.

Alto del Angliru

Toppen av stigningen er 1 570 moh. Den totale høydeforskjellen er på 1 248 meter. Stigningen er på 12,55 kilometer, med en gjennomsnittsstigning på 9,9%!

De første fem kilometerne har en stigning på 7,6%. Den sjette kilometeren gir rom for hvile, den har bare 2,1%, og en kort utforbakke. Den siste halvdelen av stigningen er langt verre. Fra 6-kilometers-merket til toppen er stigningen 13,1%. Den bratteste delen, som har en 23,6% stigning, er kjent som Cueña les Cabres og er omtrent 3 kilometer fra toppen. Senere kommer det ytterligere to partier med 18-21%.

Angliru1
Cueña les Cabres. Det bratteste partiet

Arrangørene av Vuelta a España prøvde å finne et fjell som kunne konkurrere med Alpe d’Huez og Mont Ventoux i Tour de France. El Angliru var først med i Vueltaen i 1999. Siden har den vært med 6 ganger, i 1999, 2000, 2002, 2008, 2011 og 2013. Den er derfor ganske ny i sykkelsirkuset.  Fernando Escartin sa før Vueltaen i 1999: «Hvis du sitter på setet, går forhjulet i lufta, hvis du står, sklir bakhjulet.»

angliru

På den 15. etappen under Vuelta a España 2002 klatret rytterne Alto de El Angliru i kraftig regn. Dette førte til at noen av følgebilene ikke var i stand til å kjøre de bratteste delene av stigningen. Noen av rytterne ble hindret av bilene, mens andre måtte kjøre opp fjellet med punkterte dekk fordi de fikk ikke hjelp av mekanikerne. David Millar protesterte mot forholdene ved å legge startnummeret sitt på bakken en halvmeter fra målstreken, og var dermed ute av rittet.

La Vega – Alto de`l Angliru ( La Gamonal)

Angliru01

  • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 9,9 %
  • Lengde på stigningen: 12.55 km
  • Starthøyde: 322 moh
  • Topphøyde: 1570 moh
  • Høydemeter stigning: 1248 m
  • Maks stigningsprosent: 23.5 %!!

Angliru

Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!

GSG teambekledning reklamebanner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *