Mallorca på sykkel – Langtur på sørvest-kysten, 180km

Dette er en flott langtur på Mallorca. Total lengde er 186 km. Totalt høydemeter 1840.

Jeg anbefaler de fleste å starte kl 08 for å ta denne runden. Det er i så fall dersom du er som meg, og liker å ta deg noen gode stopp underveis på dagen og nyte litt mat, kaffe, cola osv.

Så bør du være i ok sykkelform for å ta i fatt på en slik runde.

Den består i 3 deler.

Første etappe – ALCUDIA – ESPORLES, 60km

Lette flate strekk i 6 mil til den lille landsbyen Esporles, via Santa Maria del Cami.

Pitstop i Esporles. Fylle på med litt næring samt en god pust i bakken hører med på langtur.


Andre etappe : ESPORLES – ESPORLES, 65km

Det er på denne delen at det krever sin innsats. En heisatur opp og ned, og atter opp og ned ute langs kysten og sørvestover og som til slutt ender tilbake i Esporlès.  Det er 6 klatringer på den runden, i tillegg til en del mindre bakker så på denne skal du totalt opp ca 1525 høydemeter.

20220510_114727

Den første bakken er av det kortere slaget (men dog litt bratt noen steder), og er helt i starten fra Esporles og opp til krysset på toppen, hvor veien deler seg. Da begynner man på ruten sørvestover langs kysten. Du følger MA-10. Der ute på kysten er det veldig vakkert, og hvis du er en uke på Mallorca med sykkelen, synes jeg du bør legge inn en tur der. Det er en opplevelse.

DSC03578
Utsiktsplass ved Torre del Verger

 

Du passerer Banyalbufar etter en herlig nedkjøring, og kommer deg opp til utsiktspunktet ved Torre del Verger. Deretter er det bølget, før det omsider er en stigning som starter lenger framme fra Estellencs.

20170422_123806
Her et blikk tilbake på bakkene opp fra Estellencs

DSC03555DSC03567

Mot toppen av den stigningen kan en liten colastopp oppe på Restaurant es Grau ute på balkongen ved Mirador d`en Ricardo Roca anbefales. Der er det virkelig både vakkert og ganske så spektakulært. Et utrolig sted for en kald cola.

20220510_134716

Så kommer etter hvert stigning tre som er opp til Coll de Sa Gramola som ligger på veien mot Andratx, og sånn ca der hvor veien begynner å svinge inn i landet igjen. Der er det litt mer ru asfalt (mai 2023).

DSC03535
Her har noen ryttere satt i gang med klatringen opp til Coll de Sa Gramola. Den er ikke så tøff, men asfalten er grov (mai 2023) og gir endel ekstra rullemotstand. 

DSC03532DSC03527Sånn ser det ut på toppen der. Coll de Sa Gramola. Etter dette sier du farvel til havet.

DSC03520
Så blir det en lang og helt fantastisk herlig nedkjøring mot Andratx, og innover i landskapet.

 

Deretter en slakere og sjarmerende klatring opp til Es Capdellà. Det blir den fjerde. Etter denne smaker en liten iskrem fra kiosken i Es Capdellà fortreffelig før de to siste klatringene på runden,  som også er de tøffeste.

Klatringen opp til Galilea er nok den hardeste på turen, selv om også den er helt ok både i stigningsgrad og lengde. Det er ingen enkeltvis veldig tøffe stigninger på denne runden, men det er summen av høydemeter som tærer på til slutt.

DSC03613
Klatringen opp til Galilea går i en sjarmerende litt smal vei delvis kledd av skog oppover, før det åpner seg mer helt mot toppen. Her kan det være ganske varmt i solsteken midt på dagen.

 

Så er det til slutt den siste klatringen opp fra Puigpunyent og opp til Coll d es Grau. Da beveger du deg mye inne i skogen i ganske mange serpentinere. Det er ok å ha spart krutt til denne også, for det er et godt stykke opp der også. Litt deilig følelse å komme til toppen der. Da er det kun nedover til Esporles.

 

Tredje og siste etappe : ESPORLES – ALCUDIA, 60km

Flate strekker i 6 mil tilbake til Alcudia. Transport / tempo alt ettersom hvor mye krefter som er igjen i banken. Før du gyver løs på denne siste etappen bør du kanskje få i deg noe mat:-) Har du motvind på disse 6 milene til slutt er det ikke bare å rulle tilbake.

Og så omsider er det bare å takke for tur! Da skal du kjenne det godt i bena.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *