Mallorca på sykkel: Klatringene på øya

Mange nordmenn elsker å reise på sykkelferie til Mallorca. Der er det et stort veinett og mange stille veier, og stor variasjon i terreng. Det er mange bakker og fjell å sykle på Mallorca. Her har du en liten presentasjon av mange av de populære klatringene du kan gjøre på sykkel på Mallorca.

 

Sa Calobra – Coll dels Reis

En hovedattraksjon på Mallorca, for syklister. Et ikon. Her handler det om å rulle ned til den lille bukta Sa Calobra, og sykle tilbake opp igjen. Svært attraktiv vei i fjellsidene som slynger seg opp i spesielle konstruksjoner og mange hårnålssvinger. Denne regnes av mange som et «must do» hvis du er på sykkelferie på Mallorca. En liten hake med denne er at du kommer deg ikke dit på flat veg, men må gjøre noen reelle klatringer også før du kommer deg dit.

KART

Lengde: 9,5 km.

Høydemeter stigning: 680m

7,1% stigningsgrad i snitt

SAM_5652 (1000x563)
Sa Calobra climb

 

 

Puig Major, Tunel de Monabèr

Den aller hardeste klatringen på Mallorca går fra den lille kystbyen Sòller og opp til tunnelen Monabèr i fjellsiden på Puig Major. Et lite parti ca midt i stigningen er flatt, og der kan man få en ørliten pustepause, men det stiger jevnt rundt 6,5% store deler av veien opp. Mye av veien går gjennom skog med lite spennende sikt, og den har ikke noe særlig med hårnålssvinger (noe på toppen), så denne er også mentalt en del hardere enn Sa Calobra.

KART

Lengde 14 km

830 høydemeter stigning

6,2% stigningsgrad i snitt.

SAM_5565 (1024x576)
Puig Major. Her er det like før tunnelen og alle er glade. Endelig oppe.

 

Coll de Soller

Dette er en berømt liten klatring på Mallorca. Veien opp fra Bunyola-siden (Sør) er ikke bratt og ikke særlig lang. 24 hårnålsvinger gjør denne attraktiv. Her har mange proffsyklister lagt igjen litervis med svette gjennom årene. Lite biler og lett å få en fin flyt og en grei fart opp her. Det er enda litt lenger bakke opp fra Soller-siden, men ikke like attraktivt vil nok de fleste si. Denne lille klatringen fra Bunyola er en vakker liten perle med sine mange hårnålssvinger og fin utsikt.

KART

Lengde: 5 km

257 høydemeter

5,2% stigning i snitt.

Klatringen fra nord-siden, fra Sòller, er både lenger og hardere og har enda flere serpentinsvinger, men den mest populære er denne som er presentert her.

SAM_5512 (1024x576)
Et blikk fra toppen av Coll de Sòller og ned mot de fine hårnålssvingene på vei opp

 


Coll de Femenia

Markerer inngangen til Tramuntana-massivene når du kommer fra den lille byen Pollenca. Fantastisk kvalitet på veien. Litt langdrygt og seigt opp her vil noen si. Men det er en fin og jevn klatring. Noen ørsmå pustepauser før toppen, med noen korte nedover/flate parti.

Denne er ofte en oppvarming for den noe tøffere klatringen litt lenger inn, Sa Calobra.

KART

Lengde: 7,5km

405 høydemeter

6% stigningsgrad i snitt.

SAM
Langs veien opp Coll de Femenia

 


Coll de sa Batalla

Coll de sa Batalla (576m) er en veldig populær klatring på Ma-2130, med start fra Caimari retning Lluc Monestary (Ma-10). Det er en av de to viktigste måtene å ta seg inn i Serra de Tramuntana fra den nordøstlige delen av øya (Pollenca, Alcudia), den andre er Coll de Femenia. Denne går opp til «Tankstelle», altså det er en bensinstasjon på toppen og en cafè med muligheter for påfyll.

Selv om den er litt lengre enn de fleste stigninger på Mallorca, er Coll de sa Batalla ikke veldig tøff. Det er noen veldig fine hårnålssvinger og et enkelt parti etter den 5. kilometeren, som lar deg hvile bena og gir deg tid til å nyte den vakre naturen. Det er en veldig fin klatring, og mange foretrekker denne framfor Coll de Femenia for å ta seg opp i Tramuntana-massivet, og til Sa Calobra osv.

KART

Lengde: 7,9 km

Høydemeter stigning: 386m

Gjennomsnittlig stigningsgrad: 5%

20190512_142733
Klatringen opp Sa Batalla er inspirerende mentalt med sin store variasjon og mange serpentinsvinger. Skal du komme deg opp til Sa Calobra er denne fin.

Coll d’Honor

Coll d’Honor er den vanskeligste stigningen opp til Orientdalen. Det starter etter Bunyola, sørvestlig side av Orient, etter Ma-2100 til landsbyen Orient. Veibanen er ikke like god som stigningen fra nordøst, Coll d’Orient.

Stigningsgraden holder seg over 5 % mesteparten av tiden og når 10 % ved noen få anledninger. De siste hundre meterne av Coll d’Honor er ganske tøffe og kan gi deg en liten ubehagelig overraskelse, akkurat når du tenker at slutten av stigningen må være nær.

KART

Lengde: 5,4 km

Høydemeter stigning: 350m

Gjennomsnittlig stigningsgrad: 5,9%

DSC03708 (2)
Mot toppen av Coll d`Honor. Toppen ligger inne i skog og er ikke så spektakulær, men dette er allikevel en morsom klatring. Den er ikke så lang og heller ikke så bratt.


Santuari de Cura (Randa)

Dette er en annen ikonisk liten klatring på Mallorca, i den forstand at den er hyppig frekventert av sykkelturister. Veien svinger seg opp en massiv, høy og stor bergknaus og opp til til et gammelt kloster på toppen. Der oppe er det en fin uteservering hvor man kan få seg et delikat måltid. Denne klatringen er ikke lang og heller ikke særlig bratt. Den har sine tøffeste parti tidlig. Rett før de aller siste kneikene opp har den også et flatt parti hvor man kan hente seg inn noe, samt bygge opp litt god fart på hjulene før man giver løs på den siste lille knekkeren helt opp mot antennene på toppen. Oppskriften for å kjøre denne så raskt du kan blir nok å holde litt igjen i starten i det bratteste, unngå syre der,  og deretter øke på farten gradvis oppover.

KART

Lengde: 4,62 km

Høydemeter stigning: 244

Stigningsprosent i snitt: 5,2%

20220511_143553
Mot toppen av Sanctuari de Cura (Randa). Det er flott utsikt og helt på slutten får du et flatt strekke inn mot «mål».

 


Port de Valdemossa

En bortgjemt liten perle!  Den smale veien slynger seg i mange små hårnåler fra den lille bukta i Port de Valdemossa som er en liten fiskerlandsby, og opp til Valdemossa. Du må rulle ned og opp samme vei tilbake. Det er en idyllisk cafe der nede i bukten. Det anbefales et besøk i denne klatringen som er stille og har få biler og andre turister. Her kan du sykle i fred. De fem kilometerne har en stigningsprosent som i snitt er sammenlignbart med Sa Calobra-klatringen.

Lengde: 5 km

Høydemeter: 345m

Gjennomsnittlig stigningsgrad: 7%

KART

DSC00391 (800x600)
Veien opp fra Port de Valldemossa er en perle. Den er småtøff med sine 7% i snitt, men her ute hører du fuglekvitter og det er stille. Personlig er den en favoritt på Mallorca.

 


Santuari de San Salvador

Denne går fra Ma-4011-veien, ved byen Felanitx og opp til et gammelt kloster på toppen av Puig de Sant Salvador. San Salvador ligger i den østlige delen av Mallorca, og er delvis en ganske bratt stigning med små parti på opptil 15 %. Den er ellers ganske jevn og fin. Kafeen på toppen er flott, og det er virkelig fabelaktig utsikt fra San Salvador-klosteret. Finnes det noe bedre enn å nyte fantastisk utsikt etter en utfordrende stigning?

KART

Lengde: 5km

Høydemeter stigning: 410 m

Stigningsgrad i snitt: 7%

DSC00610
Mot toppen av San Salvador-klatringen. Fantastisk utsikt. Dette er et veldig flott sted.

 


Galilea

Denne starter et lite stykke fra Es Capdellà, MA-1032 (sørsiden). Det er en fin klatring i rolige omgivelser. Ikke så veldig mange folk og biler her. Den går oppover i skogen, så det kan være varmt her på solrike dager. Det er en ganske mild stigning på rundt 6 prosent over store deler, men noe brattere i et tidlig parti, samt når det nærmer seg slutten. (Den er lettere fra nordsiden).

KART

Lengde: 4,6 km

Høydemeter: 280

Stigningsgrad i snitt: 6%

DSC03609
Toppen av Galilea-klatringen. En liten landsby. Klatringen har gått i fjellsiden omgitt av skog. Åpner seg mer opp mot toppen.

 


Mirador Es Colomer

Denne går fra Port de Pollenca og oppover retning Cap Formentor. Da får du umiddelbart lange bakker opp til et flott utsiktspunkt på toppen. Dette er en fin liten klatring i fjellsiden. Tar du til høyre på toppen, kan du fortsette videre oppover den smalere veien mot Ruïnes d’en Colomer. Da vil du få ytterligere ca 150hm som du må ta deg opp. Derfra får du en spektakulær utsikt mot havet, så det er verd å ta turen opp.

Du må over Mirador Es Colomer for å ta deg utover til Cap Formentor (fyret). Og på vei tilbake må du opp igjen fra andre siden.

KART

Lengde: 3,4 km

Høydemeter stigning: ca 180m (+150m hvis opp til Colomer).

Gjennomsnittlig stigningsgrad: 5,9%

DSC00497 (800x600)
Fra Port de Pollenca, og opp til Mirador Es Colomer. En flott stigning i bergsiden og med god utsikt.

 


FOTBALLDRAKTER BEDRIFT

fotballetikett

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *