Sa Calobra – Mallorca

Å gjenskape gode opplevelser og gode følelser er noe vi ofte ønsker. Det gjelder på mange områder i livet. Går vi på en restaurant og får gode smaksopplevelser og sitter igjen med gode følelser etter besøket så er det en stor fare for at vi ønsker å ta en tur dit igjen senere.

Sa Calobra – klatringen er en hovedrett på sykkelmenyen når sykkelturister er på Mallorca. En tykk og velsmakende biff for både lår og lunger.

Det er litt merkelig hva som egentlig trekker og lokker så veldig på slike fjellpass. For fra turen opp er ofte en stor del av minnene knyttet til sure ben og for lite oksygen. Men følelsen når man kommer til toppen av et fjellpass er alltid uslåelig.

Og følelsen av å kunne være i såpass form at man behersker slike bakker er en god følelse. Mestringsfølelsen på toppen er herlig, og mange trakter etter å gjenskape den opplevelsen gang etter gang.

Jeg har alltid lurt på hvorfor folk gidder å isbade. Hører også at de snakker om at de synes det er deilig. «Slutt å lyv» har jeg lyst å si til dem. Men for mange kan det kanskje også være en gåte hvorfor mosjonister absolutt skal presse seg opp et fjellpass på sykkelen også. Med syre og tung pust. Jeg velger det siste. Definitivt. Det er alt for få som har skjønt dette hjemme, er det flere fra trønderklubben Tursyklistene som har sagt til meg. De liker å kjenne at det koster litt. Det er livskvalitet for dem. Og jeg er enig og trives derfor som hånd i hanske på tur med denne gruppen.

DSC00124 (800x600)
Klubben jeg reiser med på møteplassen utenfor boligene tidlig på morgenen. Sykkelklubben Tursyklistene fra Trondheim. Mange blant dem har vært her år etter år og turen til Sa Calobra er alltid på menyen. Det er noen punkt som er ufravikelige når disse er på tur. Sa Calobra er en av dem. Spørsmålet er ikke om de skal dit i år, men hvilken dag. I år ble det ganske tidlig i uka siden det er greit å gjennomføre den turen når været er brukbart.
DSC00128 (800x600)
Klokka 09 på morgenen langs havet mot Pollenca. Tror neppe noen savnet jobben sin hjemme i Norge akkurat her. Været var bra på morgenen, men når solen lurer seg inn bak skyene blir det fort kjølig også her nede.
DSC00131 (800x600)
Da var det tid for å svinge av fra veien langs havet og sette kursen på veien som fører oss opp i fjellene.
DSC00133 (800x600)
Så går vi inn i fjellene. 7,7 km med 5,5 % stigning opp til Coll de Femenia. Ikke bratt og veien er strøken. Det er endel hårnålsvinger og jevn stigning opp her. Lett å finne en god rytme.
DSC00137 (800x600)
Så vidt over toppen på Col de Femenia. Her oppe går veien i bølger med endel opp og ned. Jeg kjørte på denne delen mye med denne tyske gruppen fram til krysset med kiosken og avkjørsel til Sa Calobra. Det ble kjørt hardt hele veien opp fordi det ble etterhvert delvis en kappkjøring dem i mellom, som jeg også hang meg med på. Det måtte betales for det hardkjøret med renter på Sa Calobra etterpå.
DSC00140 (800x600)
Akkurat her oppe finner du kanskje noen av de beste partiene for sykkel på Mallorca. Det er mye mindre biler, perfekt vei og bølget landskap.

 

DSC00178 (800x600)
Veien opp fra Sa Calobra-bukta er spektakulær og slynger seg i ramper i fjellsidene. Aller først må det kjøres ned til bukta der nede og så opp igjen samme vei.
DSC00186 (800x600)
Nede i bukta på Sa Calobra. Idyllisk sted med et par spisesteder for syklister. Er vel et fåtall kunder i vanlige klær her nede. Tror det går an å gjøre meget god butikk på syklister her. Det kryr av dem.
DSC00188 (800x600)
Startskiltet for turen opp. Mange kjører for personlig tidtaking her. Og strava. Personlige rekorder skal gruses. Mange som samtidig både gleder og gruer seg akkurat her.
DSC00196 (800x600)
Gjennomsnittlig stigningsprosent på Sa Calobra er ikke mer enn 7% så den kan ikke karakteriseres som veldig bratt totalt sett, men det som gjør den litt hard er at den skifter veldig i stigningsgrad fra seksjon til seksjon og det gjør det utfordrende i forhold til å finne en god rytme.
DSC00208 (800x600)
Noen seksjoner er ordentlig bratte. Spesielt mot toppen kjenner man at det må tas i litt ekstra.
DSC00164 (800x600)
Her kommer det syklister på rekke og rad og nærmer seg toppen. Her ligger de aller fleste et bra stykke over anaerob terskel vil jeg tro, så lungene får jobbe på høygir.
DSC00230 (800x600)
Siste hundre meter før toppskiltet. Snart pause.

 

Her er en ekstern link til en syklist som beskriver Sa Calobra mer teknisk for de som er interessert i sånt:

HOW TO RIDE SA CALOBRA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *