Med trønderske tursyklister på sykkelferie til Mallorca

Sykkelferie på Mallorca blir stadig mer populært. I perioder med kulde og regn hvor kun de aller ivrigste trosser seg ut på landeveien, reiser nordmenn ned til sydligere strøk for å få godfølelsen på sykkelen.

Spesielt på våren er Mallorca et stort dragsug på sykkelfrelste sjeler i nord-Europa. Skiene er lagt på hylla, vi er lei av spinning og når mars/april kommer, da lengter vi etter den gode følelsen på veien igjen.

Solen som varmer i asfalten, og den lette sommerbrisen i sykkeltrøyen er faktorer som gir oss mange gode følelser på sykkelen. For frosne nordmenn er Mallorca ofte en tidlig og behagelig start på en sykkelsesong. Og å kombinere ferie og samtidig gjøre noe nyttig ut av den som å sykle lange turer er både sunt og godt både for den psykiske og fysiske helsen. Og det blir gjerne så mange flere minner å reise hjem med, enn det som kan fås ved badebassenget. Dog,  ja takk begge deler sier vi. Det går an å få i både pose og sekk.

SAM_5573 (1024x576)

Veiene på Mallorca er ofte særdeles strøken og fine for landeveissykkel. Det florerer av syklister her nede, og på cafeer og fortausrestauranter er de fleste kunder på dagtid syklister i svette sykkeldrakter.

SAM_5468 (1024x576)

Profflag reiser ofte ned hit til Mallorca for å trene seg opp til ny sesong. Og de legger igjen sine visittkort og signaturer på de ulike fjellpassene, i form av registrerte tider på STRAVA. Ofte er de her i januar eller februar før rittsesongen starter. I skrivende stund finner jeg at regjerende verdensmester Michal Kwiatkowski har noen av rekordtidene på de kjente fjellpassene og høydedragene her nede. I tillegg en lang rekke andre kjente navn. Col de Soller, Sa Calobra og Puig Major fra Soller er kanskje de mest kjente fjellpassene på Mallorca, ikke fordi de er så altfor brutale å sykle sammenlignet med monsterpass i alpene og pyreneene, men syklister frekventerer hyppig over disse. De har derfor fått en viss status som kjente klatringer de fleste syklister i det minste har hørt om.

 

GSG Italia, som BHX leverer sykkelklær fra kan også bekrefter denne trenden. Det er travelt i mars og april for å produsere ferdig sykkelklær til alle klubber og grupper, og ALLE skal ha dem ferdig før Mallorca.

Dette var også tilfelle for den aktive sykkelklubben Tursyklistene i Trondheim. Navnet tilsier at dette er en mosjonsklubb som består av et variert spekter av medlemmer. Noen sykler veldig mye, og andre lite. Noen sykler fort og langt, og andre sakte og kort. Men sammen framstår de som en veldig sammensveiset gruppe, hvor den sosiale trivselsfaktoren er en veldig viktig komponent. Her er det stor takhøyde og rom for alle, og det er en ganske jevn fordeling på menn og kvinner. Man kan kanskje bruke den politiske parolen «alle skal med» i denne sammenheng. Et inkluderende fellesskap. Disse har i år fått nye drakter fra GSG Italia, og med Olav Tryggvason på ryggen cruiser de nå rundt på Mallorca.

SAM_5448 (1024x576)
Endelig på sykkelferie på Mallorca igjen og denne gang i ny bekledning. Trønderske tursyklister kjenner på godfølelsen og nyter varmen og stunden på vei fra Alcudia til Petra.

SAM_5415 (1024x576)

Hvert år har denne klubben hatt som tradisjon å reise ned til Mallorca i april/mai, for å sykle og kose seg sammen og nyte solfylte dager i fellesskap. Som leverandør av bekledning ble jeg invitert med på tur i år, og det blir spennende å følge gruppen i sine nye GSG drakter på Mallorca. De er over 100 deltagere på turen i løpet av to uker, så det er altså en stor gruppe.

Den første dagen på sykkel er dagen da alle må stille i klubbens trøye og farger, for sammen å RULE Mallorca, som klubbens leder Tormod Kjensjord uttrykte det på infokvelden før reisen.

Og det føltes litt slik på turens første dag, da en horde av røde og sorte tursyklister rullet sammen de 4 milene fra badebyen Alcudia og til mer sentrale Petra. Tradisjon tro var Petra målet for første etappe. I behagelig tempo på en varm og solfylt dag var nytelsen stor hos hele gruppen. Dette er årets høydepunkt fortalte mange til meg i samtaler på sykkelen. Og jeg forstår dem så godt. Det er slike dager som gir oss påfyll av overskudd. Avkobling på høyt nivå dette, fra en hektisk og stressende hverdag hjemme. Gruppen deler seg ofte i mindre grupper slik at det er lettere å ta seg fram sammen. Og da finner også enhver sine å sykle med som passer best i forhold til nivå og ambisjoner for dagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For mange er dette en treningsleir, for andre legges det mer vekt på en avkobling med rolige turer i flotte omgivelser. Mallorca er ypperlig for treningsleir. Mange i gruppen fra Tursyklistene deltar i ulike ritt gjennom sommeren og dette er for dem en ypperlig måte å trene seg i form til rittene. To i gruppen skal delta i Ironman på Mallorca om 1 uke. Treningturer her nede blir noe annet enn slitet i den sure vinden som ofte kan møte dem på trønderske veier. Her nede er alt lagt til rette for å komme seg i slag til sommeren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ut fra Alcudia og retning Petra var det horder med syklister denne dagen. Det er lett å finne rygger å ligge bak. Nytelsen var stor i gruppen, og tempo bedagelig.
SAM_5431 (1024x576)
En liten pause underveis hører med. Viktig å ta selfies, skrytebilder og gruppefoto til sosiale medier hjemme.

GSG teambekledning reklamebanner

SAM_5463 (1024x576)
Lunch i Petra. Gruppen rulet torget på Petra denne formiddagen. De røde og sorte tursyklistene fra Trondheim var å se over alt. Bra med litt næring, for denne gjengen ligger ikke på latsiden. Sunn mat og sunn drikke er trenden her.  9-14  mil ble vel omtrent turlengden på hver og en på turens første dag.
SAM_5472 (1024x576)
Etter Petra delte gruppen seg i flere mindre grupper, alt ettersom hvor langt og fort man ønsket sykle denne dagen. Vår gruppe syklet opp til et kloster for å få litt utsikt. Der ble det også en liten bakkeklatring på en ellers veldig flat dag på sykkelen. Vi var ikke alene på sykkelen opp der heller. Her er en gruppe tyskere som kom opp omtrent samtidig som oss.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Å rulle på rolige flate veier på Mallorca er en stor nytelse, og fellesskapet med Tursyklistene var for meg en kjempepositiv opplevelse.
SAM_5480 (1024x576)
Kjell Innset til venstre i bildet er han som alltid planlegger, organiserer og sørger for at det blir Mallorca-reise hvert år. Han har vært her mange ganger og kjenner de ulike veiene på øya like godt som egen bukselomme. Veldig gøy å være med en gruppe som har ledere som er så godt kjent her nede.

DCIM100GOPRO DCIM100GOPROOLYMPUS DIGITAL CAMERASAM_5470 (1024x576) SAM_5490 (1024x531)

SAM_5388 (1024x576)
Og tilbake i Alcudia var det tid for litt basseng og avslapping for trøtte ben. Og senere ut å spise sammen på utvalge restauranter. Sånn går dagene på Mallorca for tursyklistene i Trondheim når de er på Mallorca. Jeg kan forstå at de sier dette er årets høydepunkt. Det er ikke umulig jeg spør om å få bli med igjen neste år! Dette er det gode liv, kommenterte flere i samtaler med meg på sykkelen. Jeg kan være veldig enig i det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *