Sa Calobra

nudo-de-corbata

Sa Calobra er en liten og nokså forlatt bukt på nordvestkysten av Mallorca. Bukten har ingen strand, utsikten består av en liten øy rett utenfor bukta og det er lite å gjøre der nede utenom å spise på en av de få spisestedene. Å bygge en velutviklet spektakulær vei ned fra fjellet til denne bukta kan virke som en gåte. Det er lett å tenke at det ville vært bedre å kjøre dit med båt. Mange synes dette minner om norske Lysebotn, men destinasjonen Sa Calobra er dog kanskje enda mindre attraktiv. Det er ingen spesiell grunn for å reise til Sa Calobra hvis du kun skal se den lille bukta.

Så hva skyldes det at mange på død og liv skal ned til Sa Calobra? Vanlige turister har kanskje liten grunn til å ta turen, men horder med syklister drar ned dit. Årsaken er at bakken opp fra Sa Calobra regnes som den ene bakken på Mallorca som syklister bare MÅ sykle. Og aller helst ta tiden opp. Og for å komme opp, må man først ned. Det er nemlig bare en vei. Det betyr samme vei opp som ned.

Toppen heter Coll dels Reis, så teknisk sett er dette egentlig klatringen opp til Coll dels Reis, som ligger 682 meter over havet. I sykkelsporten er det uansett Sa Calobra som er brukt når man snakker om denne. Veien opp er 9.4km med 7.1% stigning i snitt. 668 høydemeter stigning. Det er altså ikke noe monster, men tøff nok og en stor attraksjon.

Her har du Stravasegmentet for klatringen. Det er over 5000 registrerte tider pr des 2013. http://app.strava.com/segments/sa-calobra-coll-dels-reis-official-653262

SAM_5652 (1000x563)

SAM_5661 (1000x563)

Denne veien er en spektakulær konstruksjon som går i slynger, gjennom skar og langs fjellsider hvor det egentlig ikke er ment å skulle gå noen vei. Dersom du ikke ønsker å stresse deg med å ta tiden opp, er denne virkelig verdt et besøk for å ta i øyesyn den ganske spesielle veien. Sa Calobra klatringen virker nesten som at den er designet for sykling.

SAM_5653 (1000x563)

Det finnes kun en vei til Sa Calobra bukta og det er å kjøre ned hele bakken først, men du kan komme deg til toppen av bakken (Coll dels Reis) enten fra sør eller fra nord. Kommer du fra sør via Port de Soller må du delvis opp og forbi Mallorcas høyeste fjell Puig Major, og det er en lang og hard klatring på 900 høydemeter som kan være tøff nok i seg selv. Fra Palma denne veien kan du først passere Col de Soller, Puig Major og ta Sa Calobra til slutt, før du kan velge en flatere rute tilbake. Åpne kartbildet under for å se denne ruten, som totalt er ca 130km, med 2400 stigningsmeter totalt. Eller følg denne lenken for å se detaljer enda nærmere: Palma – Sa Calobra tur/retur

Mallorcaruten

Kommer du fra nordsiden, slipper du Puig Major, men å unngå bakker gjør du ikke. Det er endel lange seige bakker uansett hvordan du snur og vender på det for å komme seg først opp i høyden og så rulle ned til Sa Calobra, før du kan begynne den velkjente klatringen opp. Fra Alcudia-siden via Pollenca og opp er det lang og jevn stigning. Ikke superbratt, og veien er veldig strøken og har som regel veldig lite biler.SAM_5651 (1000x563)Her har du en god ekstern blogg presentasjon med mange store fine bilder fra klatringen Sa Calobra: http://sicycle.wordpress.com/2012/09/07/how-to-ride-sa-calobra/

SaCalobra
Nudo de la Corbata. Slipsknuten. Nær toppen går veien i en 180 graders sving med en cafe under. Dette er ikonet til klatringen fra Sa Calobra.

Sa Calobra – Coll dels Reis

  • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 7.1 %
  • Lengde på stigningen: 9.4 km
  • Starthøyde: 63 moh
  • Topphøyde: 731 moh
  • Høydemeter stigning: 668 m
  • Maks stigningsprosent: ca 15 %
SaCalobra profil
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!

SaCalobra2 SaCalobra1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *