Col d` Aubisque

Col d’Aubisque er et 1 709 meter høyt fjellpass i de franske Pyreneene. Fjellpasset er sammen med Col du Galibièr og Col du Tourmalet et av de mest brukte fjellpass i Tour de France, og har derfor en legendestatus.

Fra vest mot øst knytter passet sammen Laruns i Vallée d’Ossau med Argelès Gazost i Gave de Pau-dalen. På vestsida ligger kurstedet Eaux Bonnes og skidestinasjonen Gourette. På østsida kommer en til et annet pass, det 1 474 meter høye Col du Soulor. Se kartene for å finne beliggenheten.

Laruns – Col d`Aubisque

Dette er veien fra vestsiden. Denne er delvis mye brattere enn fra den andre siden, og en større utfordring fysisk sett. Naturopplevelsen er ikke helt like stor fra denne siden, som fra den vakre og særegne østsiden hvor du spesielt får det enormt vakre partiet mellom Solour og Aubisque. De 10 siste km kan defineres som bratte og harde fra denne siden.

 • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 7.2 %
 • Lengde på stigningen: 16.6 km
 • Starthøyde: 519 moh
 • Topphøyde: 1710 moh
 • Høydemeter stigning: 1190 m
 • Maks stigningsprosent:  12%
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!

DSC02062 (800x600)DSC02069 (800x600) DSC02082 (800x600)DSC02137 (800x600)

VIDEO

Under ser du noen videoer. Dette er videoer fra Youtube, og BHXBLOGG er ikke på noe som helst måte koblet til disse eksterne videoene, men vi gjør disse tilgjengelig for deg her istedet gjennom Youtube-plugin, for at du selv leter etter dem på Youtube.

Under ser du et lite videoklipp som en turist har filmet ganske nær toppen på stigningen fra denne siden, under Tour de France i 2012. Thomas Voeckler var først over toppen på Aubisque denne dagen som var første fjell av totalt 4 på denne etappen.

 

 Argeles Gazost – Col d`Aubisque

Dette er øst-siden av Col d`Aubisque. Klatringen opp her er en fantastisk naturopplevelse mot slutten, og veien opp går mye i hyllesidene i fjellveggene, spesielt fra Solour og opp til toppen av Aubisque.  Veien mellom disse toppene er en kjempeopplevelse. Veien opp fra Gazost er i mange partier ikke spesielt bratt, men det er dog ganske lange bakker siden det er over 30 km fra Argeles Gazost, via Col du Solour og helt opp til toppen av Aubisque. Det er også 5 sammenhengende km rett før toppen av Solour som er tøffe. Her har du detaljene:

 • Gjennomsnittlig stigningsprosent: 4.1 %
 • Lengde på stigningen: 30.1 km
 • Starthøyde: 463 moh
 • Topphøyde: 1710 moh
 • Høydemeter stigning: 1247 m
 • Maks stigningsprosent:  %

SAM_4242 (800x533) SAM_4252 (800x533)

Stigningsprofil.aubisque2
Stigningsprofil. Klikk for stort bilde!

Under ser du helikoptervideo fra Tour de France med hovedfeltet som ruller ned disse fjellsidene fra Col d`Aubisque mot Col du Solour og nedover denne siden av fjellet. Fantastiske bilder som kan få deg til å tenke at det er hit du skal reise på sykkelferie neste gang.

reklamebanner 2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *