En dag i Pyreneene under Tour de France, på Ax3 Domaines.

Dette er en reiseblogg fra dagen to norske turister hadde under årets Tour de France i Pyreneene. Nærmere bestemt 6 juli, 2013 og etappen fra Castres og sørover inn i Pyreneene. Det var tidlig i årets Tour de France og den første skikkelige fjelletappen. Etter mange flate mil i starten på etappen, skulle rytterne først over det høye fjellpasset Col du Pailhères og ned i landsbyen Ax Les Thermes, og så til mål oppe i skistedet Ax3 Domaines.

Kjell Arne er en aktiv mosjonssyklist og sykler for Brummundal sykleklubb. Han sykler mest terrengsykkel nå for tiden, men veterancup og lignende med landeveissykkel for noen år siden. Det er han som har tatt disse bildene. Han var i området på ferie med kjæresten, og hadde ikke med sykkel denne gangen, men gikk til fots opp mot Ax3 Domaines for å få med seg avgjørelsen på dagens etappe live. Dette stedet ligger kun 1 times kjøring fra Andorra hvor de bodde. Vi befinner oss derfor et stykke unna de aller mest kjente fjellpassene i Pyreneene.

ynQ0qlZXQZ1C9DyPncfT6YbYfO3w29U0jk9tmgmcQsg (600x425)
AX LES THERMES – Landsbyen hvor stigningen opp til skistedet Ax3 Domaines begynner
PngTwg-zVKq9X-0-roNh3oXzZ5DRbzubZoVoOZACqf8,qGWLRc0GA3iD1SQWtfUrrs1wjvRHFMmFP_s_jS1qgXU (700x525)
Panoramabilde mot den lille landsbyen  Ax les Thermes. Denne ligger på 700 moh, og har ca 1500 innbyggere.
Her er de ved foten av klatringen. Mye folk og ingen tvil om at dette er en stor dag folk har ventet på. Å få Tour de France gjennom bygatene er en stor begivenhet.
Her er de ved foten av klatringen. Dette er en stor dag folk har ventet på i området. Å få Tour de France gjennom bygatene er en veldig stor begivenhet, og en enorm mulighet til å reklamere for sitt sted. Det er alltid slik at når Touren kommer gjennom landet, så er alle byene og bygdene pyntet og ordnet så de skal vises fra sin beste side for verden som følger bildene fra sine tv-apperater. Tour de France er Frankrikes beste reklamevindu ut til verden.
Vanlig syn på fjelletapper i Tour de France. På morgenen sykler skarer med syklister opp mot toppen.
Vanlig syn på fjelletapper i Tour de France. På morgenen sykler skarer med syklister opp mot toppen. Et herlig syn, og hvilken fantastisk følelse det er å sykle opp foran en etappe med 1000 andre.
2lvUnSALedfP4HTVzM1apV19nEh94AeyEhBo-5rAT9o (375x500)
Slike skilt er utrolig morsomme å følge med på når du sykler fjell i Frankrike. Hver km forteller de deg hvor bratt neste km er, hvor langt det er igjen til toppen og hvor mange meter over havet du befinner deg! Disse skiltene er overalt. Ganske bratt neste kilometer her ser vi, med hele 10,5%. Den hardeste km på denne stigningen.
8v1zDUYTAfhbs2pFCqJcr9uT2-WDE3pw_hRbDPnKiSA (600x800)
Folket posisjonerer seg langs klatringen hele veien oppover. Mange sykler opp, mange går til fots.
76QndBwIb35Wt-8ftoHczZiwki3poRQEDB3Hp0QrKoE (600x800)
Vanlig syn i fjellpassene i Frankrike. Syklister får malt sine navn i asfalten. Klatringen opp til Ax3 Domaines har vært brukt i Tour de France hele 5 ganger siden 2001. Nieve sykler for Euskaltel Euskadi, og siden vi er nærme Spania og Baskerland er det mye spanske navn her.
bn8MBRR9RR0B7PB2hI_g703hmE3Zm3PTMreTxAyk9_I (800x600)
Noen jenter på rulleski opp stigningen. Disse må vel nesten være norske!
GPZTvrtFoDUStHRwOrV4j5N3VFRQhm1dsQY7_jdNbPc (1) (474x500)
Her ser vi Kjell Arne posere foran skiltet som viser 5km igjen til toppen. Han representerer Brummundal sykleklubb i Pyreneene iført deres lagdrakt. Gul Tour de France hatt er obligatorisk som tilskuer på en etappe.
H77LitqxaBYUu2NQZKr3y_SFu_Xn9ayxFMpNnrN5FPM (700x525)
Her har vi et blinkskudd av bobilturister på Tour de France ferie! Ser ut som det ikke er første gang de er ute på sykkelferie og ser på TDF. Brukbar samling av supportertrøyer det der!
KHF3WOdxVsuiVjE-5FQHrdXnFMBWy868XijDahPbJQg (700x525)
Thomas Voeckler, en av de franske sykkelstjernene er svært populær og høster alltid stor jubel når han kommer. Det franske folket heier selvsagt ekstra på sine egne. Thomas Voeckler klarte ikke å markere seg så mye i år som tidligere.
mw6RTQQlIqH_1aTmZmWVD_QyzvB4KfBYGh2TXDgD9iE (700x525)
Baskere som har posisjonert seg langs veien. Orange trøyer, baskiske flagg, samt supperter effekter fra den baskiske fotballklubben Atlethic Bilbao. De venter først og fremst på de oransje rytterne fra Euskaltel-Euskadi.
Før rytterene kommer kjører den lange karavanen med reklamebiler som deler ut godsaker og andre prøveprodukter. Her er velkjente Haribo ute og kaster smågodt til publikum.
Før rytterene kommer kjører den lange karavanen med reklamebiler som deler ut godsaker og andre prøveprodukter. Her er velkjente Haribo ute og kaster smågodt til publikum. Noen ganger kan man se voksne som nærmest «slåss» og kjemper om å få tak i de små smaksprøvene.
lHYH-AZK0sEUTl0B_Ot1PnkZuNSlMOkQcuzNEUB2wMM (700x525)
Helikopterne kommer nærmere og nærmere. Rytterne er like under dem så da vet alle at nå kommer de.
Chris Froome jager opp mot toppen på denne etappen opp til AX3 Domain. Han vant og overtok den gule ledertrøyen.
Chris Froome jager opp mot toppen på denne etappen opp til AX3 Domaines. Han vant denne klatreetappen og overtok den gule ledertrøyen. Dette bildet er tatt av en annen fotograf, men fra den samme klatringen. Mange fans begynte å snakke om at sammendraget var avgjort allerede.
wOR7GobUNafxoq5JksDVX0lutmYjGPB_jQqS58EcOyc (600x400)
Chris Froomes mest sentrale hjelperytter under årets Tour de France, Richie Porte. Her kommer han forbi svingen der Kjell Arne står og blir dermed fotografert. Dette er 1 km fra toppen, og der klatrepoengene deles ut, siden den siste km var flatere. Han kjører inn som nr 2 på dagens etappe.
hZV5HwqdW0ZX1PjkdHL-5ZWmODcmkzs2ZQQ-_s55geM (600x402)
Lars Petter Nordhaugs lag Belkin hadde lenge to ryttere med i kampen om sammenlagtseieren. Her har vi disse to, Bauke Mollema og Laurens ten Dam. Bra med folk og stor stemning. Gøy å være tilskuer.
Kjell Arve får seg en prat med en blid Edvald Boasson Hagen etter etappen. Skylaget var glade for å ha overtatt den gule ledertrøyen med Chris Froome.
Kjell Arne får seg en prat med en blid Edvald Boasson Hagen etter etappen. SKY-laget var glade for å ha overtatt den gule ledertrøyen med Chris Froome og viste stor styrke.
rHdaCYH7LdMtBJnS625otFXE-7OJrmCVeqtGm2EfRyA (525x700)
Verdensmester Philip Gilbert etter etappen. Det blir skille på armene etter lange dager med sykkeldrakt i solen:-) Etter etappene på Tour de France er det mulig for publikum å komme ganske tett på rytterne noen ganger. KJell Arne sier at rytterne etter etappen kjørte ned samme vei som dem så da kommer de tett innpå.

Om Stigningen opp til Ax3 Domaines fra Ax Les Thermes

Denne klatringen er relativt kort. Fra bunnen og helt opp er det i underkant av 9 km. Stigningsprosent i snitt er på 8,2%, hvis du trekker ifra den siste km som er rimelig flat. Ca 675 høydemeter stigning totalt. Regnes derfor som et 1.kategori fjell, og ikke som «HorsCategorie». Det blir omtrent som 3/5 deler av Alpe d`Huez. Klatringen opp her vil derfor egne seg fint i kombinasjon med et annet og større fjell hvis man er her nede på sykkelferie. Som du ser av profilen under så er det likevel mange bratte parti i denne bakken, med over 10% stigning. Skal du opp hit må du ned samme vei.  Kjell Arne rapporterer om at stigningen var en stor opplevelse under TDF, og at den også hadde grei asfalt og fin natur. Og når den brukes 5 ganger på kort tid i Tour de France så er den verd et besøk! Stedet ligger ved Andorra og under årets Tour de France ble dette fjellet syklet i kombinasjon med Col du Pailhères 2001 moh. Av andre kjente fjellpass i området bør Arcalis i Andorra nevnes. Her har det vært målgang både i TdF, Vuelta de España og Volta a Catalunya. Kjell Arne var opp der med bil, og sier at den definitivt skal klatres med sykkel en gang. 18 km med 5,2% i snitt, og de siste 11 km er vesentlig tøffere. Dette høres ut som en annen godbit for sykkelturister. Et annet fjell her i regionen er  Plateau de Beille, med den tøffe stigningen opp dit. Dette fjellet er brukt som målgang 5 ganger i Tour de France. Det skal med andre ord være mer enn mulig å få til noen spennende dager med sykkelen også i denne delen av Pyreneene, i distriktet rundt Andorra.

Stor takk til Kjell Arne for gode bilder og kommentarer til reportasjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *