Pyreneene 2014: Foix – Et drømmested for sykkel

Pyreneene strekker seg langs hele grensen mellom Frankrike og Spania. På den franske siden strekker fjellkjeden seg fra feriebyen Biarritz på vestsiden og mot Perpignan på østsiden.

Jeg befinner meg nå i åsene ovenfor byen Foix, i den lille landsbyen Vernajoul. Dette stedet ville gi meg noen av de beste opplevelsene jeg hadde på hele denne reisen med sykkel til Pyreneene.

Vernajoul, ved Foix i Pyreneene. Et idyllisk sted i en drømmeregion for syklister. Beliggenheten gjør at du får mulighet til både flate turer, og lange harde klatringer.
Vernajoul, ved Foix i Pyreneene. Et idyllisk lite sted i en drømmeregion for syklister. Beliggenheten gjør at du som syklist har et eldorado av fine veier å velge mellom. Både flate ruter og lange harde klatringer.

 

Byen Foix klinger godt i ørene på Kurt Asle Arvesen, som vant sin etappe i Tour de France her i 2008, fra Lannemezan til Foix. Norge har derfor satt sine spor i sykkelsporten her.

 

SAM_4488 (800x502)
Borgen i sentrum av Foix er det kjente landemerket her, og syklister fra fjern og nær er det mange av rundt denne byen.

 

Foix ligger ved foten av Pyreneene og i nærheten er det kjente fjellpass som Col du Port, Plateau de Beille, Col d`Agnes, Col du Pèguère og Pla des Peyres. Ax 3 Domaines og Port de Pailhères er heller ikke langt unna.

 

Flott utsikt på de siste delene av klatringen til Col de Port.
Col de Port er en kjent Tour de France klatring. Den er en av de nærliggende fjellpassene til byen Foix.

 

Det er også mange muligheter til flatere vakre ruter på landeveier uten mye trafikk, forbi idylliske bondegårder, slott og borger. Etter dager med klatringer over store fjellpass, gjør det godt både for ben og sanser å få noen turer i flatere landskap med andre inntrykk. Pulsen blir fort lavere og nytelsen ofte større.

 

SAM_4465 (800x533)

Vi hadde bestilt oss tre netter i en hotell-villa som innkvarterer sykkelturister, med beliggenhet i Vernajoul, kun få km fra Foix. Ian Potts, med lang bakgrunn fra sykling i England bor her og driver dette stedet med sin kone Bea. Han tilhører Wolverhampton wheelers, men han og Bea har flyttet hit ned permanent.

 

SAM_4481 (800x533)
Bea og Ian er svært gjestfri og serviceminded. De innbyr gjester til opphold i en herlig villa med god kvalitet på interiør og ulike typer rom. Beliggenheten for stedet er glimrende. Bea lager fantastisk god mat, og som gjest får du alt du behøver. Ferske frokoster med mange valgmuligheter, Velsmakende lunsjer på balkongen og tre retters middager på kveld er luksus. Franske viner til maten for de som nyter dette. Nybakte kaker, egg fra egen hønsegård og hjemmelaget syltetøy.

 

Dette stedet anbefales på det aller sterkeste til alle som tenker seg på sykkelferie til Pyreneene og området rundt Foix! For en veldig god pris har du guide, fantastisk mat, drikke, fellesskap, verksted, klesvask og alt du behøver. Alt er inkludert. Ian og hans kone er svært hyggelige folk og gir deg den beste opplevelsen. Sjekk nettsiden deres så ser du at prisnivået er veldig bra, og du får god valuta for hver krone.

Cyclepyrenees

SAM_4551 (800x533)
Ut på sykkeltur med matpakke som Bea lager til de som bor her. Energibar, fersk baguett, frukt og drikke. Jeg skulle ut å sykle en av dagene og skiftet bare til sykkelklær og fikk med meg denne pakken til turen! Det er slike småting som er ganske viktige når man er ute på reise! Og hun vasker og bretter klærne dine. Hvilket annet sted finner du dette?
I bokhyllene i dette huset finnes det alt av sykkelbøker og interessant lesning knyttet til tema sykkel. Det oser av lidenskapelig sykkelinteresse her.
I bokhyllene i dette huset finnes det alt av sykkelbøker og interessant lesning knyttet til tema sykkel. Det oser av lidenskapelig sykkelinteresse her.

 

Sykkelmiljø og fellesskap

 

Sykkelsport er gøy sammen med andre. Prating og små pauser på cafè langs veien er en viktig del av det hele synes jeg.

 

2014-07-29 11.15.23 (800x527)
Ute på en shoppingrunde med britene. Vi dro til noen sykkelbutikker i området. Ian har all kunnskap og guiding som er nødvendig. De to andre var også engelske gjester der, og lidenskapelig interessert i sykkel.
2014-07-29 11.22.13 (800x577)
Sykkelsport er stort i Frankrike, og her er det nok å se på for de som interesserer seg for utstyr. Ian tok oss med på spesialbutikk hvor de hadde svært godt utvalg. Mye å se på.
I rygg på engelske Ian og hans venn Martin utover den franske landsbygden ved Foix. Fra sykling i denne gode temperaturen og i disse omgivelsene får man minner som huskes i lange tider.
I rygg på engelske Ian og hans venn Martin utover den franske landsbygden ved Foix. Fra sykling i denne gode temperaturen og i disse omgivelsene får man minner som huskes i lange tider. Sykkel er gøy sammen med andre og Ian er en sprek syklist og elsker å være med gjester på sykkelturer for de som ønsker det.
!cid_inlineImage0 (800x600)
Snøen smelter tidlig i disse fjellområdene, og grupper av syklister kommer hit ned allerede fra tidlig i mars for å trene. Her et et bilde jeg fikk fra da en gruppe engelske yngre ryttere var der på treningsleir i mars.

 

En rundtur på sykkel i regionen med Kevin og Ian

Kevin er engelsk og bor i nabolaget. Han har en innholdsrik fortid som proffsyklist i England. Han er ofte med på sykkelturer med Ian og deres gjester fra dette sykkelhotellet. Vi tre hadde en særdeles fin tur i det fine landskapet rundt Foix idag. Her kommer noen bilder fra denne, hvor jeg knipser bilder i rygg på Ian og Kevin.

SAM_4627 (800x533)
Kevin og Ian med borgen i Foix foran seg.
SAM_4634 (800x533)
Kom oss raskt ut på landsbygden. Her er det lett bølget landskap og veldig lite biler. Veiene er som skapte for sykkel.
SAM_4644 (800x533)
Her er vi i åsene mot Roquefixade som ligger oppe på klippen i bakgrunnen.
2014-07-31 10.47.48 (800x600)
Vi ruller inn på et lite torg oppe i åsen, og er klare for en kaffekopp og pause.
SAM_4652 (800x533)
En annen engelskmann driver en vakker cafè ved inngangsporten til Roquefixade. Det er så mange slike steder langs veien på de franske veiene. Det er lett å finne muligheter for passende pauser, og ta seg drikke og litt mat.
SAM_4656 (800x533)
På sykkelen får man se nye steder som turist på en lett og effektiv måte. Her er vi på slutten av turen opp noen gater i gamlebyen i Foix. Interessant liten by dette.
SAM_4657 (800x533)
Tilbake i Vernajoul!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *