Trans Pyreneene Tour 2016

Snart avreise til Pyreneene. Jeg deltok på denne turen for første gang i 2015. For en reise. Omlag 800 km og 16000 høydemeter fordelt på 8 sykkeldager. 16 fjellpass – inkludert de fleste av de berømte fjellpassene i Pyreneene som vi kjenner fra Tour de France. Col de Tourmalet, Col d Aubìsque, Port de Pailhères og Col de Aspìn for å nevne noen. Dette er spektakulært.

Å sykle i sitt eget tempo en sommerdag i August i fjellene i de franske Pyreneene er en av de bedre smakene livet byr på synes jeg. Varmen, de spektakulære omgivelsene, den fredelige atmosfæren borte fra stress og mas og å kjenne at man er i form og at sykkelen flytter på seg.

En god cappuccino, en iskald cola og en smakfull fransk matbit på en koselig uteservering i fjellene. Prate litt med glade folk. Kjenne litt på mestringsfølelsen man får på toppen av fjellpass.

SAM_4426 (1000x667)
En pause i solen på uteserveringen oppe på mektige Col du Tourmalet etter sykkelturen opp skal ikke undervurderes.

 

Jeg elsker denne måten å feriere på. Du får sett så mye fra sykkelsetet. Du kommer tett på lokal kultur, natur og folk.

Jeg husker en gang jeg var på kunstmuseumet Guggenheim i Bilbao, Spania. Etter hva jeg ble fortalt var dette et verdensberømt kunstmuseum. Siden kunst aldri har vært min store interesse var dette nytt for meg. Etter en halv time hadde jeg mest lyst å sette meg i cafèen og ta meg en kaffe og en bolle, for i mine øyne var det mest skrot og rariteter å se på utstillingen syntes jeg, og selve bygget minnet meg mer om an skrothaug som var innpakket i aluminiumsfolie.  Her i naturen derimot, her snakker vi museum. De mektige og vakre syn som møter øyet i de grønnkledde fjellmassivene i Pyrenèene er et bedre museum å besøke. Her får du alt i 3D panorama.

SAM_5938 (1000x667)
Når veien svinger seg opp på balkongene på Col de Aubisque er det en makeløs opplevelse å rulle bortover på sykkelen og se utover.

 

Klatringene på de ulike fjellpassene er prøvelser i seg selv. Hvert fjellpass har en unik profil, og gjennom å lese litt om dem på forhånd har man en viss idè om hva som kommer. Noen starter veldig hard og avslutter roligere, mens andre har motsatt stigningsprofil.

SAM_4357 (1000x667)
En drømmedag i fjellet. Lite vind, god varme og skyfritt. Her et fredfullt bilde langs veien opp til kongepasset Col de Tourmalet fra sørsiden. Bildet er tatt ca 7 km fra toppen som ligger helt der oppe helt midt i bildet.

 

Denne turen Pyrenèene på tvers starter i Biarritz ved Atlanterhavskysten rett nord for spanskegrensen. Biarritz er en noe glamorøs ferieby omringet av store klipper ute på kysten. Så går ferden gjennom de franske Pyreneene opp og ned i 8 sykkeldager før vi kommer ned til Middelhavet på den andre siden, og en vakker liten by som heter Collioure.

SAM_5725 (1000x667)
Fra kyst til kyst går denne ferden som starter her ute ved sjøkanten i feriebyen Biarritz på Atlanterhavskysten, og avslutter i Collioure på Middelhavskysten.
SAM_6411 (1000x667)
Målet for reisen er å rulle ned til Collioure ved Middelhavet. Da kommer man inn i en annen type vegetasjon og helt andre omgivelser. Fra å være på Route de Cols (fjellruten) hele veien, havner vi plutselig inn på Route de Vins (vinruten).
2014-07-21 16.33.20 (800x600)
Her et bilde fra Col de Aspìn, et fjellpass fra Tour de France som har bred historie. På denne turen skal vi ned her, i en av de vakreste nedkjøringer.
2014-07-23 16.31.04 (800x600)
Mange av de fjellpassene vi skal over er klassikere og legender fra Tour de France – historien. Her et bilde fra 2014 da Vincenzo Nibali jager oppover fjellsidene i de franske Pyrenèene.

 

ETAPPENE DAG FOR DAG

Dag 1
( Biarritz – St Jean Pied -de -Port )
Vår reise starter med en hyggelig og ganske enkel etappe ut av Biarritz. Det rulles rolig på sykkelvegen langs elven Nive og passerer gjennom Bayonne og får noen glimt av den byen. Etter en kort avstikker inn i Spania over Puerto de Oxtondo (570moh) , krysser vi tilbake til det franske Baskerland via Col de Ispeguy (672moh) , og ned til vår første overnatting i St John Pied de Port En liten, men travel by , som er det tradisjonelle utgangspunktet for mange turisters pilegrimsferd til Santiago de Compostella.
Distanse: 100km. 1630 høydemeter stigning totalt.

SAM_5760 (1000x667)
Dag 1 gir oss en rolig start på ferden. Noen mil rolig rulling flatt langs elven Nive etterfulgt av et par mindre fjellpass.

Dag 2
(St  Jean Pied de Port – Bielle/Laruns )
Vi forlater St Jean Pied de Port og videre til Col d’ Osquich på 507moh – en beskjeden gjennomsnittlig 2,9 % stigning. Nok en mild oppvarming for de mektige fjellpass som ligger foran oss . Passerer gjennom de mange pittoreske landsbyene i de nedre Pyreneene , og nærmer oss etterhvert det første monsteret Col de Marie Blanque , vår første store utfordring på turen . En tøff bratt stigning som i snitt har 7,5 % stigning i løpet 9.5km, og de siste 3-4km før toppen er på 10 -13 %! De fleste mener dette fjellpasset derfor oppleves som et av de hardeste på hele turen. Herfra er det bare nedoverbakke til nattens overnatting.
Distanse . 110km.  2000 høydemeter stigning totalt.

SAM_5854 (1000x667)
Dag2 med Col de Osquich som en fin begynnelse på dagens etappe, et lite fjellpass som er mer vakkert og fredfullt enn hardt.

Dag 3
( Bielle – Luz-Saint-Saveur)
Dagens tur starter med mektige Col d’ Aubisque. Klatringen opp til dette episke fjellpasset er 16km lang, og har et snitt på 7,2 % stigning. De siste 10km er harde. En Hors Categorie fra Tour de France, og et av de mest berømte og vakre fjellpass i Pyrenèene. Derfra vil Col de Soleur være peanøtter etterpå, med 2.4km opp og 4,4 % stigning . Så kan du nyte den flotte 20km nedkjøring til byen Argeles Gazost, før det sykles videre ca 20 km jevnt og ganske flatt, til vår overnatting i Luz Saint Saveur. Da befinner vi oss ved foten av mektige Col du Tourmalet som venter dagen derpå.
Distanse. 83km. 1800 høydemeter stigning totalt.

SAM_4252 (800x533)
Dag 3: Col d Aubisque er kanskje det vakreste fjellpasset i Pyreneene. Et makeløst skue fra balkongveien mellom Col d`Aubisque og Col de Solour.

GSG teambekledning reklamebanner

Dag 4 
( Luz Saint Saveur – Bagneres de Luchon )
Kongeetappen! Den tøffeste dagen venter, og dagen starter umiddelbart berømte Col de Toumalet . Den 19km lange oppstigningen tar oss til en høyde på 2115moh med en stigningsprosent i snitt på 7,4% . Videre ned i dalen på andre siden og over to andre ikoniske fjellpass fra Tour de France. Col d’ Aspin med sin vakre nedkjøring mot lunch i Arrau og deretter Col de Peyresourde . Deretter blir det å rulle ned fjellsidene til den sjarmerende spabyen Bagneres de Luchon for å fullføre en episk sykkeltur. Denne byen er utenom Paris den byen som aller flest ganger har hatt Tour de France på besøk.
Distanse. 95km . 3000 høydemeter stigning totalt.

2014-07-26 14.39.34 (800x676)
Dag 4: Toppen av Col de Tourmalet. En statue av en syklist som gisper etter luft rager som et symbol på toppen. Dette er en heftig og lang klatring, spekket med historie fra Tour de France.

Dag 5
( Bagneres de Luchon – Seix )
Nok en tøff dag, men rolig start. I dag setter vi kursen nordover bort fra den spanske grensen og inn over Col de Ares på 797moh. Denne er behagelig og mild, etterfulgt av Col de Buret som tas i samme åndedrag uten store anstrengelser. Så blir det jevn slak videre stigning opp gjennom dalen før vi skal over Col de Portet d’ Aspet og kommer etterhvert forbi Fabio Casartelli Memorial, hvor den unge syklisten døde i en tragisk nedkjøring i TDF. De siste 4 km av dette fjellpasset er ganske bratte og harde. Etter lunch, blir det en vakker tur gjennom den pittoreske dalen Vallee de Bethmale som fører oss til dagens siste stigning over Col de la Core på 1395moh med jevn stigning på 5,1% Fantastisk utsikt fra toppen av denne. Etter en lang nedkjøring tar veien oss helt fram til vårt hotell i Seix .
Distanse. 110km . 2014 høydemeter stigning totalt.

SAM_6114 (1000x667)
Dag 5: Turleder Ian ruller over Col de la Core. Dette er et vakkert, og ikke spesielt bratt fjellpass, men det blir ganske mange høydemeter opp også her.

Dag 6
( Seix – Ax -les – Thermes )
Nok en myk start på dagen, langs de rolige og naturskjønne veiene i Garbet dalen. Vakre Col d’ Agnes er vår første og største utfordring for dagen. Etter en kort nedstigning i fjellene bringer veien oss videre forbi det idylliske fjellvannet Etang de l’ Hers . Herfra er det en kort 4km lett klatring til toppen av Port de l’ Hers etterfulgt av en veldig lang nedstigning til Tarascon sur Ariège og lunch. Så følger vi den naturskjønne Route des Corniche med klatringen over Pas de Soulaubrine før vi endelig slipper oss ned til spa / skistedet Ax -les – Thermes
Distanse . 105km . 2200 høydemeter stigning totalt.

SAM_6174 (1000x667)
Col de Agnes var et høydepunkt i fjor synes jeg. Når landskapet åpner seg mot toppen her får du et herlig skue og det er ikke alt for langt opp her.

Dag 7
( Ax -les – Thermes – Prades )
Nå begynner det for alvor å røyne på i bena på de fleste, og det mentale spiller en viktig rolle. Vi starter dagen med å gå rett inn en Hors Categorie klatring når vi forlater Ax -les – Thermes og begynner på den 18km lange Port de Pailheres . På 2001 meters høyde var dette det høyeste punktet i Tour de France 2013 . Nå bytter vi region og forlater Midi Pyrénées og kommer inn i Languedoc – Rousillon. Her kan vi ta tid for en kaffe og lunch i Axat , før vi starter vår siste stigningen for dagen. Over Col de Jou som er det aller siste fjellpasset å snakke om på denne turen. Deretter er det en lang nedstigning til Prades , hvor du umiddelbart vil bli slått av endringen i vegetasjon og Middelhavs-følelsen i denne katalanske byen .
Distanse . 98km. 2418 høydemeter stigning totalt.

SAM_6243 (1000x667)
Dag 7: Port de Pailheres, en Hors Categorie stigning. Til tider ganske brutalt opp her. Her ser du en av de bratte seksjonene som du møter noen km før toppen.

Dag 8
( Prades – Collioure )
Med alle de store klatringer bak oss , kan vi nå endelig se frem til en dag med mye lettere terreng , når vi ruller ut på vår siste dags etappe over Pyreneene. Det kan være fint å stoppe opp for å besøke den vakre landsbyen Eus på en bakketopp rett etter at vi forlater Prades . Deretter følger vi veien videre når den slynger seg gjennom trange juv langs elven Boule, til Col Fourtou på 642 moh, vår siste topp på turen. Alt som gjenstår nå er slake nedoverkjøringer og flate drag langs vinmarker langs » Route des vins » , ned til Collioure og det blå vannet i Middelhavet . Så er det bare å dyppe hjulene i vannet, og tid for å feire ….. Gratulerer !
Distanse. 92km.  985 høydemeter stigning totalt.

SAM_6359 (1000x667)
Dag 8: Collioure. Vi er i mål. En perle som ligger ved middelhavet helt nede nær grensen mot Spania.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *