Pyreneene 2015: AUBISQUE

Bescat – Argeles Gazost

Distanse. 70km  1500 høydemeter.

Turens første monsterfjell var på agendaen idag. To kjente fjellpass fra Tour de France, hvor et av dem er å regne som et monsterpass, og hører med til det ypperste selskap av legender fra Tour de France historien. Col d`Aubisque. Kanskje det vakreste fjellpass i hele Frankrike. Den andre, Col de Soulor er lett fordi den henger sammen med Aubisque, og er enkel å bestige derfra.

SAM_5869 (1000x667)
Vi er på landsbygda nå, og det er fantastisk å starte dagen med rolig rulling langs nesten bilfrie veier. På morgenen er luften alltid som regel veldig frisk og god på sommeren her nede, og temperaturen behagelig.
SAM_5878 (1000x667)
Ned gjennom dalen og retning Col d`Aubisque som ligger mot venstre der nede. Lite biler og flotte forhold.
SAM_5891 (1000x667)
Aubisque fra Laruns-siden er en tøff klatring. Mange bratte parti, og det er ganske lang vei opp, men fantastisk utsikt på den siste delen over tregrensen, etter å ha passert skibyen Gourette.
SAM_5900 (1000x667)
Motiverende km-skilt på hver eneste kilometer på vei opp. Her får du lengde til toppen, og hvor bratt den neste km er. Hvis du overser skiltet kan du tro du kommer til toppen nå, siden det ligger en stor restaurant ute på klippen der. Det er fantastisk utsikt derfra, men det gjenstår fortsatt knappe 2 km når du kommer dit.
20150608_113823_resized (1000x750)
Bratt opp her, men fantastisk skue utover de mektige fjellene. Har lagt meg over i venstre fil for fotografens skyld.
SAM_5928 (1000x667)
Det obligatoriske topp-bildet fra toppen. Col d Aubisque.

 

SAM_5938 (1000x667)
Balkongveien mellom Aubisque og Soulor er av de vakreste steder på sykkel i Frankrike. Er du heldig har du en klar dag og utsikt.

 

Col de L’Aubisque fra Laruns, 16.6km distanse og gjennomsnittlig stigningsprosent på 7.2%. Når franskmenn diskuterer Tourens rute for kommende år, vil Col d Aubisque alltid være med i diskusjonen. Å vise landet fra sin beste side er en viktig agenda for ruten de velger, og her er Aubisque en perle som de ikke har lyst å velge bort. For dem som elsker å sykle er å rulle på balkongveien fra Aubisque mot Soulor en opplevelse av de sjeldne.

20150608_130850_resized (1000x750)
Her ruller jeg over toppen på Col du Solour.

Col de Soulor er bare en kosetur når du kommer derfra fra Aubisque. Da har du fått så mye herlige følelser og energi fra rullingen på balkongveien fra Aubisque, så du føler du kan fly opp de 2.4km lange bakkene. 4.4% stigning har denne, men bratt i starten.

20150608_131156_resized (1000x750)
Mange dyr her oppe i fjellene. Her fra toppen av Solour.

 

Dagen ble avsluttet i Argeles Gazost. På den andre siden av dalen derfra finner vi skistedet Hautacam, hvor jeg var i fjor og så Nibali vinne kongeetappen i TDF 2014, som gikk over Tourmalet og til mål i Hautacam (Hors Categorie climb). Vår britiske deltager Tim var sulten på mer, og syklet også opp der som en ekstra bonus. Imponerende. Og et stykke nede i dalen har vi klatringen til legenden Tourmalet, hvor vi skal i morgen. Omtrent derfra på den andre siden av dalen finner vi også den tøffe stigningen opp til Luz Ardiden, hvor vår egen Dag Otto Lauritzen har spesielle minner fra TDF, 14.juli 1987, med sin imponerende etappeseier opp dit.

SAM_5963 (1000x667)
Vi var ikke alene som sykkelturister i Argeles Gazost. Det florerer av syklister her.

 

Her er vi altså midt i smørøyet. For sykkelfolk er Argeles Gazost noe av det mest sentrale du kan komme i Pyreneenes sykkelhistorie, sammen med Bagnères de Luchon.  Her er vi omringet av legendariske fjellpass og episk sykkelhistorie.

Sykkelturisten

Sykkelen er unik som framkomstmiddel når du er på ferie, og gir deg så veldig mange inntrykk på kort tid. Nærheten til omgivelsene, alle sansene i funksjon, utsikten. Kjenne på følelsen i kroppen som responderer. En cafe au lait og en iskald cola på en cafe  langs veien. En velsmakende lunch ute i solen. Varmen som slår i mot deg. Den luftige brisen i trøyen. En smak av sommer. Dette er en av de beste smaker av livet for meg.

Blomster, store kuer, grønt gress og svak risling i trærne. Fuglekvitter. Stillheten. Solen som varmer i trøyen. De ville fjellene med enorme fjellsider. De majestetiske fjelltoppene omkring deg. Ingen bomstasjoner, ingen trange flyseter, ingen bråkete togvogner. Er været bra er scenen duket for en spektakulær reise. En bok kan skrives. Velkommen til Col d Aubisque. Velkommen til Pyrenèene.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *