Pyreneene 2015: Biarritz – St.Jean Pied de Port

Da er reisen igang, på sykkel tvers gjennom Pyreneene, fra kyst til kyst. 8 dager på sykkel, 80 mil og 16000 høydemeter.

Det er i grunnen mange mulige ruter gjennom Pyreneene. Og mange reiseselskap arrangerer en slik tur. Vår rute er satt sammen for å inkludere fleste mulig av de store fjellpassene vi kjenner fra Tour de France. Ian Potts og hans kone Bea bor i Foix og har gjennom mange års erfaring funnet fram til den ruten de mener gir det beste innholdet.

Første etappe gikk fra Biarritz og til St John Pied de Port. Vi befinner oss nå i den franske delen av Baskerland, Pays Basque.

Etappen var på omlag 100km ,  og hadde totalt 1630 høydemeter stigning. 2 moderate fjellpass, alt i alt en ganske behagelig tur, men det er jo klart at 1630 høydemeter taler likevel sitt om at vi sykler ikke akkurat i Danmark.

 

Biarritz

SAM_5720 (1000x667)
Biarritz ligger omgitt av store klipper og bratte bergsider, og har lange flotte strender. En ferieby som kanskje ikke minst er et feriemål for folk med penger.

 

Biarritz er en kjent turistby og kommune i departementet Pyrénées-Atlantiques i regionen Aquitaine i det sør-vestlige Frankrike. Byen er vendt mot Biscaya-bukta, bare noen få mil fra grensa til Spania og byen San Sebastian. Biarritz ligger i umiddelbar nærhet til byene Bayonne og Anglet. Disse tre mindre byene ligger så tett at de nesten kan regnes som èn by sammen. Byen er av opprinnelse baskisk. Stedet er kjent for å ha noen av Europas beste surfestrender. Bølgene er store og det kryr av surfere. Det bor ca 30 000 fastboende innbyggere her, men på sommeren florerer stedet av turister. (kilde: Wikipedia).

SAM_5725 (1000x667)
Her er jeg ute i klippene i havet langs kysten av Biarritz. Lenger ut mot havet enn dette kommer man ikke. Det skal bli en stund til neste gang jeg ser havet, og da blir det på den andre siden av Pyreneene. Vi sykler fra Atlanterhavet og over til Middelhavet.
SAM_5732 (1000x667)
Her er gruppen på 5 som skal sykle gjennom Pyreneene disse 8 dagene. Litt ulik form på deltagerne. Dagene er lagt opp slik at alle kan sykle mye i sitt eget tempo. Så legges det inn noen stopp og spisepauser underveis hvor alle samles.

Dagens første del var å sykle den lille milen fra Biarritz og forbi Bayonne. For historisk interesserte er Bayonne  hovedbyen i den tidligere provinsen Labourd i Fransk Baskerland, og byen ligger der elvene Nive og Adour møtes.

SAM_5747 (1000x667)
Fint å være sykkelturist. Du får se mye på kort tid. Her ruller vi gjennom Bayonne, en gammel by som ligger helt inntil Biarritz.

Dagens andre del var å følge elven Nive fra Bayonne. Vårt mål for dagen var St John Pied de Port, som er stedet hvor tre mindre elveløp blir til elven Nive.

SAM_5760 (1000x667)
I rygg på britiske Tim langs elven Nive.  Rolig start de første 30 km av Pyreneene på tvers.
SAM_5763 (1000x667)
Mekaniske problem tas hånd om. Turleder Ian gir service til Tim. Veldig trygt å ha med slik ekspertise på tur.
SAM_5772 (1000x667)
Britiske Tim bor til vanlig i Marbella, Spania. Han sykler veldig mye og er i meget god form.

 

Det var to moderate fjellpass på dagens tur. Den første rett etter vi kom til Spania, og den andre på grensen tilbake til Frankrike igjen. Begge disse var omtrent like.

Col de Ispeguy – Lettkjørt lite fjellpass, ca 6 km, 5.6% stigning, 430 høydemeter.

SAM_5778 (1000x667)
Flotte veier i den baskiske landsbygda, her på vei opp til Col d`Ispeguy
SAM_5797 (1000x667)
Typiske hus i Baskerland. Hvite med brune/røde vindusrammer.  Som sykkelturist får man se det meste på nært hold, og kommer tett på lokalbefolkning over alt hvor man ferdes.

SAM_5779 (1000x667)

St Jean Pied de Port

Avslutningsstedet for dagens tur var St Jean Pied de Port.  En liten men travel by, som er det tradisjonelle startpunktet for pilgrimsferd til fots mot Santiago de Compostella i Spania.

SAM_5815 (1000x667)
St Jean Pied de Port og elven Nive

SAM_5819 (1000x667)

 

Dagens motto: COMFORTZONE

Comfort zone! Behagelig og lav intensitet.  Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men spør du meg så er det opplagt at dersom det sykles mange tøffe dager på rad er det smart å bruke hodet og holde igjen på tempo. Muskler skal restitueres så godt som mulig hver dag, næring skal tas opp. Skal kose seg også og nyte turen så mye som mulig. Få med seg omgivelser og inntrykk.

Spesielt når man ikke er 20 år lenger, er det nok både smart og viktig for helsa å ikke ligge helt på grensa til rød sone i over en uke!

Når man er varm og frisk i bena er det fristende å klemme til og pushe på, men det kan fort betale seg. Det tar naturligvis lenger tid å restituere seg dersom man gir muskulaturen ordentlig juling gjennom en tøff økt. Og for oss som ikke er toppidrettsutøvere tar det enda lenger tid. Og jeg har lyst å ha «friske» ben så lenge og så mye som mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *