Pyreneene 2014, Dag 1, Col d`Aspin

Da var det tid for å pakke kofferten og sette seg på toget til Gardermoen. Flyet løftet meg denne gang fra Oslo og over store deler av vest-Europa før det landet i Bordeaux på sørvest-siden av Frankrike. Vinregionen framfor noen i verden. Det legges ikke skjul på dette i Bordeaux, for på flyplassen møter du vinreklame i form av vinflasker større enn mennesker.

SAM_3908 (800x600)
Å reise fra Oslo til Bordeaux med Norwegian er passende for å dra på sykkelferie til Pyreneene. Det tar bare ca 2,5 time å kjøre derfra på motorveien ned til Pau.

For meg var det derimot ikke vingårdene i Bordeaux distriktet som var i fokus, men Tour de France og de vakre fjellpassene i Pyreneene.

Med på turen denne gang er Tor Sigurd. Han har planer om å kjøre den mer hverdagslige hybridsykkel/joggesko-varianten, men det funker greit det og. Ingen som sier at det er must å ha den mest aerodynamiske sykkelen og det råeste racingutstyret for å sykle i Frankrike. Enhver har sin egen smak og må gjøre det som føles best. Sykkelsport i Frankrike er for alle. Jeg erter ham med at det eneste han mangler er kurv på styret. Blir nok slik at vi deler oss på mange av sykkeldagene. I sykling spiller naturligvis utstyr en stor rolle.

Å kjøre landeveissykkel og Hybrid/joggesko variant sammen blir litt som å kjøre Ferrari sammen med en sliten og tung Opel på autobahn. Det blir en helt annen greie. Noen kompromisser skal vi likevel klare å finne.

 

SAM_3980 (800x600)
Renault Megane. Vår sporty leiebil som vi hentet på flyplassen i Bordeaux er gjør god nytte og tok oss enkelt ned til Pyreneene derfra. Veien fra Bordeaux og hit ned var så strøken som den kan få blitt.
SAM_3909 (800x400)
Vi sov en natt i Lourdes da vi kom ned dit sent på kvelden. Idag våknet vi i Lourdes til ganske overskyet vær og regn. Vi hadde egentlig håpet å sykle vakre Col d`Aubisque idag, men valgte utsette denne siden det lite stas å sykle der når man ikke ser noe utsikt. Lave skyer gjorde at vi heller kjørte over Tourmalet og ned til Arreau som er en liten landsby i dalen nær store klassikere som Aspin, Peyresourde og Azet og Pla d`Adet.
SAM_3974 (800x600)
Den lille byen Arreau er en liten perle, og det flommer over av syklister på vei gjennom her, siden den ligger ved foten til mange av de kjente klatringene
SAM_3917 (800x600)
Kollega Tor Sigurd er med på turen denne gangen. På ettermiddagen idag kom solen fram og vi kledde på oss sykkelklær for å ta turens første sykkeløkt. Klassikeren Col d Aspin hadde vi i sikte, og da passet det å bestille en Aspin sandwich fra det lokale bakeriet før turen.
SAM_3924 (800x600)
Col d Aspin er en historisk klatring for sykkel, som er brukt hele 71 ganger i Tour de France. Den er et naturlig knytepunkt mellom andre store fjellpass, ikke minst Col du Tourmalet og brukes derfor ofte i kombinasjon med denne.

COL D`ASPIN

SAM_3962 (800x600)
Mange andre syklister å se på veien opp til Aspin idag. Det er mye sykkelturisme her i disse dager pga Tour de France som starter sin ferd i Pyreneene i morgen.
2014-07-21 16.33.20 (800x600)
Frisk i bena på første tur her nede. Turen opp er 12 km og 780 høydemeter. Snitt på 6,5% stigning. Fantastisk god vei og grønne gressbelagte fjellsider.
SAM_3957 (800x600)
De siste 100 meter før toppen på Col d Aspin.
SAM_3970 (800x600)
Kollega Tor Sigurd tok turen opp i sitt tempo, og syklet sitt første ordentlige fjellpass idag. Han sykler i joggesko med hybridsykkel og bagasjebrett, hjulskjermer og sekk. Han mobber mine barberte ben, men får høre tilbake at man kan ikke sykle i Pyreneene som en neandertaler under Tour de France. Hjelmen valgte han å droppe. Nedkjøringen på 780 høydemeter var vel ikke noe som skulle tilsi behov for hjelm…eller?
SAM_3948 (800x600)
Skrytebilde fra toppen av Aspin. Mange turister der oppe som nøt utsikten, og det var mange syklister over toppen der i ettermiddag. Dette er en populær sykkelklatring og den er veldig fin å sykle.
SAM_3953 (800x600)
Fra toppen og skilt ned mot Arreau hvor klatringen begynner. 12 km. Du ser den lille byen helt der nede. I områdene på motsatt side ligger fjellpass som Peyresourde og Port de Balès. Tour de France skal over Port de Balès i morgen og jeg tenker være på plass der.
2014-07-21 16.32.54 (800x600)
Så var det å rulle ned igjen mot Arreau. Herlig å rulle ned en slik utforkjøring i den varme sommerluften. Asfalten i Pyreneene virker å være helt strøken og da er det ekstra gøy.

 

Nå blir det å legge seg å sove ut litt før en ny sykkeldag i morgen, og da blir det opp i fjellene med Tour de France i Pyreneene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *