Majestetiske Col du Galibièr!

Juli 2013: Aller først en liten fakta og historieleksjon om dette fjellpasset. Col du Galibièr rager 2645  moh.  Altså omtrent 200 meter høyere enn Norges Galdhøpiggen. På franske Col du Galibièr er det ny strøken asfalt hele veien over fjellpasset. TDF er her såpass ofte så asfalten får god pleie. Fjellet kan bestiges fra begge sider. Fra nordsiden begynner stigningen i den lille byen St. Michel de Maurienne.  Fra den siden må Col du Telegraph først bestiges, og så en liten nedkjøring til skistedet Valloire før det bærer opp mot Galibièr.

SAM_0218 (950x534)

Fra sørsiden som er vår side, handler det aller først om å bestige fjellet Col du Lautaret på 2057 moh. Derfra går veien opp til Col du Galibièr. Vi kommer til Lautaret fra dalen på vestsiden med Bourg d`Oisans (Alpe d`Huez), Le Clapièr og La Grave.

GSG teambekledning reklamebanner

Vår dag begynte tidlig idag. Først og fremst var det Raymond og Geir som var de aller mest ivrige etter å komme seg på sykkelen. Vi andre hadde hatt en ganske tøff sykkeldag i går, med stigningene opp til Glandon og Croix de Fer. Derfor ble det slik at Geir og Raymond skulle sykle helt fra campingen opp til Galibièr. 4,3 mil. Ikke veldig bratt der, men stigningene er lange og seige. Det er også ganske mye trafikk på den strekningen, og endel litt ekle tuneller. Hvis noen skal sykle det strekket anbefales kanskje å kjøre til La Grave å sykle derfra og opp. Derfra er det veldig bra. Det er snaut 9 km stigning fra Lautaret til toppen av Galibièr, og 600 høydemeter stigning. Vi visste at vi skulle sykle brutale Mont Ventoux dagen etter og kunne ikke ta i for mye denne dagen. Vår tur ble derfor mye kortere enn Raymond og Geir idag.

Her kommer en bildeserie fra turen. De taler sitt eget språk. Været var 100% perfekt idag og opplevelsene ganske ubeskrivelige. Anbefaler alle å reise ned hit en tur. Tror neppe noen vil angre et sekund på det.

SAM_0199 (950x534)
Oppover dalen ser vi enorme fjell på høyre siden. Noen av Frankrikes høyeste fjell ligger i området. Bak der har vi La Meije som er på 3983 moh.
SAM_0196 (950x534)
Artig at Geir og Raymond har kommet og er på sykkelen i alpedalen.
Geir og Raymond på Col du Lautaret. Da har de unnagjort ca 2300 høydemeter totalt og stigningen til Galibier gjenstår
Geir og Raymond på Col du Lautaret. Da har de unnagjort ca 2300 høydemeter totalt og stigningen til Galibier gjenstår. På Lautaret er det restauranter og cafeèr. Veldig passende sted å ta seg en matbit før du begynner på stigningen opp til Galibièr.
En syklist blir liten i de store fjellene og Col du Galibier. Her er et klassisk bilde av stigningen. Lange strekk i fjellsiden. Magisk.
En syklist blir liten i de store fjellene og Col du Galibier. Her er et klassisk bilde av stigningen. Lange strekk i fjellsiden. Magisk.
Raymond bryter seg opp den siste klatringen. Har syklet 3000 høydemeter her og tar ut det siste
Raymond bryter seg opp den siste klatringen. Har syklet 3000 høydemeter her og tar ut det siste. Det er veldig bratt den siste km. Over 12%.
Raymond og Geir i god fart
Raymond og Geir i god fart i den siste km før toppen.
Col du Galibièr!!
Col du Galibièr!!
Meg med de magiske fjellene i bakgrunnen
Magiske fjell omringer deg på alle kanter i disse traktene. Galibièr er en stor opplevelse.
Meg på vei opp stigningen mot toppen. Ganske bratte sider ned og smart å holde godt grep på styret!
På vei opp stigningen på hyllene i fjellsiden. Ganske bratte sider ned og smart å holde godt grep på styret!
Tommy fikser setet på sykkelen. Utsikten kan ingen klage på
Tommy fikser setet på sykkelen. Utsikten kan ingen klage på. Fra Col du Galibièr og langs veien opp er det et makeløst skue ut over fjellmassivene i alpene. Det er verd å ta turen dit i bil også for å se.

 

Tommy ser toppen i sikte!
Tommy ser toppen i sikte!
Sol, varme, lett god vind, blomster i gresset og snø noen steder.
Sol, varme, lett god vind, blomster i gresset og snø noen steder.
Siri og Egil nyter utsikten på toppen av Col du Galibièr
Siri og Egil nyter utsikten på toppen av Col du Galibièr
Tommy er happy for å komme opp!
Tommy er happy for å komme opp!
Utsikten fra toppen mot den andre siden av dalen
Utsikten fra toppen mot den andre siden av dalen. Fjellet kan bestiges fra begge sider.
SAM_0277 (950x534)
Det var ganske mye folk der oppe på toppen. Et populært sted å sette seg ned og beundre utsikten i de franske alpene
Jeg og Tommy poserer foran toppskiltet. Skiltene på klatringene i alpene på vei opp er utrolig bra. Det står skilt hver km om hvor bratt det er og hvor langt det er igjen.
Jeg og Tommy poserer foran toppskiltet. Skiltene på klatringene i alpene på vei opp er utrolig bra. Det står skilt hver km om hvor bratt det er og hvor langt det er igjen.
SAM_0295 (950x534)
Her er gjengen ned på Lautaret igjen. Her var det tid for lunch ute i solen. Veldig god mat på det stedet som ligger rett fram når du kommer ned dit fra Galibièr.

 

 

GSG teambekledning for lag

I morgen venter Mont Ventoux og Tour de France målgang på toppen av fjellet. Vi sykler opp i morgen tidlig før veien opp dit stenger. Det skal bli spennende å se Tour de France på nært hold opp dette monsterfjellet som alle mener er av de aller hardeste.

Fjellet er bratt, 8.9% og det er som regel mye vind, derav navnet Ventoux, «vindfjellet». Vind kan være en stor utfordring i sykling.  Når det er motvind vil det aller meste av kreftene som brukes handle om å bryte vinden for å komme framover. Medvind derimot er en fantastisk følelse.

Planen blir å stå opp grytidlig siden det lønner seg å sykle mest mulig før varmen kommer for fullt. Dessuten gjelder det å komme seg opp før veien blir stengt på grunn av Touren. Vi har planlagt å sykle den siste del av TDF etappen. Det er 4,4 mil fra Vaison-La-Romaine hvor vi har camping, og til toppen av Mont Ventoux. Touren skal passere der vi bor. De første 2 milene blir det å sykle rundt fjellet før vi kommer til Bedoìn hvor stigningen for alvor begynner. Herfra er det 2,2 mil stigning, 1617 høydemeter og stigningsprosent i snitt på 7,43%. De siste 16km har en stigning på 8,9% i snitt!

Det blir målgang på toppen av fjellet på etappen i TDF. Rytterne forventes i mål ca kl 17.
Etterpå tenker vi å sykle ned på baksiden av fjellet og ned mot dalen der vi har campingplass. Dette gjør at vi kan slippe unna endel av styret med å komme oss ned etter målgang, og vi får sett fjellet fra begge sider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *