På sykkel over Col du Glandon og Col du la Criox de Fer i alpene!

Juli 2013: Her er reportasjen fra vår reise på sykkel opp til Col du Glandon og Col de la Croix de Fer i de franske alpene. Jeg synes faktisk ikke ord kan beskrive den enorme opplevelsen denne dagen ga oss. Fantastisk vær og vidunderlige veier i fjellene. Majestetisk. Å sykle en varm solfylt julidag i disse fjellene på rolige strøkne fjellveier omgitt av det vakreste fjellandskap du kan tenke deg gir minner for livet.

Dagens plan ble å bestige de velkjente toppene Col du Glandon og Col du Croix de Fer. To fjelltopper på samme tur, og klatringen opp dit er ganske nær vår camping. Det er 3 mil stigning til toppen av Glandon og derfra noen km ekstra opp til Croix de Fer. Disse toppene ligger ganske tett sammen. De brukes ofte sammen i Tour de France, men ikke i år. Touren skal sykle denne ruten på fredag, fra Bourg d Oisans opp til Glandon, men ikke over Croix de Fer.

Syklene kom i dag tidlig. Franske Ben ga oss fantastisk service med syklene. Helt nye sykler. Noen fikk til og med karbon-ramme på sine. Jeg selv måtte ta til takke med en aluminium-ramme, men den var veldig bra. Hvis man reiser ned hit til de franske alpene på sykkelferie finnes det gode muligheter for å leie sykkel og det gjør jobben så mye enklere å reise hit når vi slipper demontere, pakke og frakte sykler selv. Det koster ikke mer enn ca 30 euro pr dag.

Syklene kom levert tidlig rett til teltene våre. Nye sykler. Ikke dårlig service det!
Syklene kom levert tidlig rett til teltene våre. Nye sykler. Ikke dårlig service det!

Etter frokost i Bourg d`Oisans tok vi fatt på turen opp i alpene. Vi syklet fra campingen.

Her er vi klare for å ta oss inn i alpemassivene
Her er vi klare for å ta oss inn i alpemassivene. Turen begynner med noen rolige km ut fra Bourg d Oisans retning stigningen mot Col du Glandon. Vi skulle svinge inn i dalen mellom fjellene du ser i bakgrunnen.
Siri og Egil i fint driv retning Col du Glandon
Siri og Egil i fint driv retning Col du Glandon. Her er det slakt og fint. Tidlig på turen dette.
Trengte en pust i bakken et stykke opp i klatringen
Trengte en pust i bakken et stykke opp i klatringen. Foran oss langt bak i fjellene der ligger Col du Glandon og Col du la Croix de Fer
SAM_0090 (900x302)
Vakkert sted for en ekstra drikke på veien! Her har vi gjort unna noen skikkelig bratte km gjennom skog. Var deilig med en liten pause her.
Siri ligger i front oppover en serpentin-sving
Siri ligger i front oppover en serpentin-sving
Veien går i fjellsiden langs vakker natur
Veien går i fjellsiden langs vakker natur
Nærmer oss toppen her. Måtte gå av sykkelen for å ta et bilde av de mektige omgivelsene
Nærmer oss toppen her. Måtte gå av sykkelen for å ta et bilde av de mektige omgivelsene

SAM_0101 (600x338)

Jeg og Tommy feirer at vi er på toppen!
Jeg og Tommy feirer at vi er på toppen! Col du Glandon brukes ofte som fjellpass i Tour de France. Og de skal opp samme rute som oss på fredag. Fra byen vi bor og opp til Glandon!
Tommy overtok gul trøye på toppen.
Tommy overtok gul trøye på toppen av Glandon.
Noen km til oppover og vi kom til toppen av Croix de Fer. Tommy er vel ikke sliten??
Noen km til oppover og vi kom til toppen av Croix de Fer. Synes Tommy ser litt sliten ut?! Det har han lov til for det var bratte og lange km opp mot disse toppene.
Col de la Croix de Fer. Jernkorset på norsk.
Col de la Croix de Fer. Jernkorset på norsk.
Enorm utsikt fra toppen. Alpetoppene florerer på alle sider.
Enorm utsikt fra toppen. Alpetoppene florerer på alle sider.

For sykkelinteresserte legger jeg ut litt detaljer om stigningen til Col du Glandon. Stigningen begynner rolig hvis man sykler fra Bourg dÒisans og forbi Allemont. Rekker å bli godt varm på slake stigninger helt i starten. Men så begynner noen veldig harde kilometer opp igjennom skogen. Der er det lange parti over 10%. Men så flater det ut og du kommer til noen restauranter og barer i en liten landsby. Her kan du fylle drikke. Så går det bratt ned før det stiger skikkelig bratt opp igjen. Siste halvdel er lettere enn første halvdel. Det er kiosk og serveringssted mot toppen av Glandon så du kan få deg litt drikke der.

Her er video fra hele nedkjøringen fra Col du la Croix de Fer, som vi kjørte denne dagen. Videoen begynner midt i, så du må trekke pekeren helt tilbake til starten for å se alt. Været og omgivelsene er veldig like og den er interessant å se for de som tenker på å sykle denne ruten. Når man ruller ned fra slike fjell blir man forbauset over at man har syklet opp så mye stigning! Du ser det lettere hvor mye bakker det egentlig er når du kjører ned etterpå.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *