Sella ronda i Dolomittene, 4 fjellpass

Mai, 2014: Å være på sykkelferie i nord-Italia uten å ha syklet den renommerte Sella Ronda i Dolomittene hadde jeg lite lyst til. Derfor ble denne lagt inn i turen. Runden er ca 52km lang og har ca 1650 høydemeter. Runden brukes i en kjent sykkel-event i Italia som kalles Sellaronda Bike day. Det er en dag hvor alle biler og motorsykler ikke får kjøre på disse veiene, men kun syklister og da er store skarer av syklister på denne runden. Denne runden inngår også i Maratona dles Dolomites, som er et av Italias største mosjonsritt. Vi reiste over 30 mil til Como i kveld, men fikk ihvertfall til å sykle denne runden i dag tidlig, med start og mål i Arabba mellom Passo Pordoi og Passo Campolongo. Det er en vakker runde mellom store fjellmassiver og daler. Flere av disse passene har også en historie fra Giro d Italia.

Sella runden er en vakker runde som tar deg over 4 fjellpass.

  • Passo Pordoi

  • Passo Sella

  • Passo Gardena

  • Passo Campolongo

SAM_3517 (800x600)
Tommy fester hjelmen og er klar for ny tur med sykkelen. Vi bodde i alpebyen Arabba som er et skisted som de fleste andre stedene i denne regionen hvor det er hus.

 

Passo Pordoi, 2239 moh

SAM_3522
Geir leder an mot første fjellpass, Passo Pordoi på over 2200 moh.
SAM_3536
Veien opp til Passo Pordoi fra Arabba var rimelig strøken og ganske gøy å sykle med mange serpentinsvinger. Dette er helt klart det tøffeste fjellpasset av de 4, hvis du sykler runden med klokken.
SAM_3541
Du får et mektig skue utover når du begynner å komme deg opp i høyden.

SAM_3549 SAM_3569

SAM_3574 (800x511)
På toppen var det på med vindjakker og buff osv. Ganske kaldt når man stiger over 2000 meter. Knipset litt bilder og rullet ned på andre siden.
SAM_3577 (800x523)
Monument for syklisten Fausto Coppi er på Passo Pordoi

 

Passo Sella, 2244 moh.

SAM_3582
Etter nedkjøring fra Pordoi og ned i dalen retning Canazei, og gjennom et skogsparti,  ble det ny klatring opp mot Passo Sella på 2240 moh.
SAM_3591
Veien vi kom opp går i den grønne fjellsiden der. Var en fin tur opp til Passo Sella.
SAM_3589 (800x391)
Tommy ruller her inn mot toppen.
SAM_3593
Panorama fra Passo Sella. Utsikten herfra er helt spektakulær.

SAM_3607

SAM_3595 (800x349)
Posering med snølagte fjell i bakgrunnen. Det er en stor alpe-opplevelse å sykle denne runden. Du får panorama over de mektige fjellene omtrent overalt hvor du er, og sykler i fjellsidene hele tiden.

 

Passo Gardena, 2134 moh.

SAM_3612
Gardenapasset kan skimtes ganske akkurat midt i bildet der oppe.
SAM_3630
Dette fjellpasset var ganske lett å sykle. Fin vei opp når du sykler runden retning med klokken. På vei opp hit fikk vi også noen hundre meter flatt parti, som omtrent er det eneste på hele runden.

SAM_3619

SAM_3624

SAM_3633
Toppen. Der er det også et serveringssted.
SAM_3640
Panorama fra Gardenapasset. Vi skulle helt ned i dalen der og det var en veldig lang nedkjøring. Asfalten der var heller ikke særlig bra. Godt påkledd her. Det er katastrofe hvis du har kun kortbukse på et fjellpass med noen få grader og det begynner å regne kaldt og du skal kjøre 1000 høydemeter ned.

 

 

Passo Campolongo, 1875 moh.

Dagens siste fjellpass. Passo Campolongo. Ikke veldig bratt eller langt opp her.
Dagens siste fjellpass. Passo Campolongo. Ikke veldig bratt eller langt opp her.
Typisk bilde fra denne delen av Italia. Alpehus i fjellsidene.
Typisk bilde fra denne delen av Italia. Alpehus i fjellsidene.
SAM_3656 (800x600)
Etterhvert ser jeg Arabba nederst i dalen, hvor vi startet. Da er det bare å rulle ned dit og runden er fullført.

 

Tommy Hansens kommentarer etter dagen

Nu utmanas det till höger o vänster igen (på facebook) – Larsson o Gustafsson denna gång. Jösses säger jag bara. Men det är klart, postiva saker som en landsplåga, svårt klanka på den. Nu är jag en organisatorisk vimmelpelle, har taskigt minne och svajigt humör så om jag glömmer bort det hela inom kort är det ingen som bryr sig. Alltså, tre positive saker idag:
1. Fick med mig fyra bergspass på cykel innan lunch, har jag aldrig gjort förr!
2. Mötte en ekorre i Corvara. Fint möte. Hade väntat mig en fjällget.
3. Ligger i en god säng på hotell med diger terrass vid Comosjön och ser fram emot utsikten imorgon bitti och espresson med croissant.
SAM_3661 (800x600)

SAM_3667 (800x600)
På ettermiddagen ble vi sittende lenge i bil mellom Dolomittene og Comosjøen. Det var litt kø på motorveien og det ble mange timer. Deilig for oss å oppleve flatt terreng igjen. Det hadde vært en uke med opp og ned og opp og ned både i bil og med sykkel. Det tar tid å komme seg fram i Dolomittene med bil for veiene går stadig over trange fjellpass og ned i daler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *