Sella runden / Sellaronda

Sellarunden (italiensk: Sella Ronda) er en runde i  Sellamassivet i Südtirol, i Dolomittene i Nord-Italia.

Sellarunden er for mange høyt på listen over vakre sykkelrunder det er mulig å sykle på landeveien. Sella er at platåformet fjellmassiv i Dolomittene. Runden går omkring dette massivet. På grunn av sin storslagne naturomgivelser er denne runden en av de mest kjente sykkelrutene i Italia. Sellaronda er om vinteren mulig å kjøre på ski fra alpinsted til alpinsted, og dette er sommerens versjon hvor man bytter ut snø og ski med asfalt og racersykler.

På denne runden sykler du over 4 kjente fjellpass. Passo Pordoi i sør, Passo Sella i vest, Passo Gardena i nord, Passo Campolongo i den østlige delen av fjellmassivet. Du ruller også gjennom 4 daler: Val di Fassa, Val Gardena, Val Badia og Fodom dalen.

Denne runden kan du naturligvis selv velge hvilken vei du tar, mot eller med klokken.  Selve runden med strekningen over de 4 fjellpassene skal være rundt 52 km lang, og du vil totalt tilbakelegge 1650 høydemeter stigning. Det er noen monumentale fjellutsikter du møter på Sella runden. Flere av de høye fjelltoppene du kan se omkring deg er over 3000 moh.

kart0005

NB! UTGANGSPUNKTET FOR PRESENTASJONEN ER ARABBA. DET BLIR LITT MER HØYDEMETER HVIS DU FOR EKS STARTER I CANAZEI. DA BLIR SELLAPASSET ENDEL LENGER OG HARDERE.

 

Passo Pordoi, 2237moh

SAM_3536
Bilde tatt i stigningen fra Arabba mot Passo Pordoi. Stigningen går i mye åpent lende, og med ganske mange svinger/serpentinere opp gjennom dalen. Høye fjell på begge sider.
SAM_3569
Dette er det hardeste fjellpasset dersom du sykler med klokken, altså fra Arabba og opp. Passet ligger på 2239 meter over havet. Du skal opp 642 høydemeter. Mye 7% stigning opp her.

 

 

Passo Sella, 2244 moh

SAM_3582
Dette fjellpasset ligger på 2244 meter over havet. Dette er et vakkert fjellpass med fantastisk flott utsikt.
SAM_3607
Sykler du med klokken, kommer du ned fra Pordoi og inn fra en sidevei midt i klatringen fra byen Canazei mot Passo Sella, og blir med på de siste 5,5 km til toppen. Da klatrer du ca 400 høydemeter. Mye er rundt 8% stigning.  Ikke så langt opp, men ganske tøff stigningsprosent.

 

Passo Gardena, 2134 moh.

Hvis du kjører med klokken, blir det å sykle opp fra Plan de Gralba. Da er turen opp 5,7km lang, og du stiger 285 høydemeter, med et snitt på 5%. Et lett fjellpass. Brattest i starten og på slutten. Noen bratte småstrekk. Og et langt flatt mellomparti, også med litt nedoverbakke.

SAM_3612

SAM_3633

SAM_3640
Dette fjellpasset er kjent for sine vakre omgivelser. Passo Gardena ligger 2134 meter over havet.


 

Passo Campolongo, 1825moh.

Dette fjellpasset ligger på 1825 meter over havet. Du skal opp 351 høydemeter over 6 km. Stigningsprosent i snitt på 5,9%. Veien over Passo Campolongo er kjempefin og det er fabelaktige naturomgivelser her. Selve fjellpasset (toppen) er det minst spektakulære av de fire på runden, og toppen kan nesten nesten glippe for øyet dersom man ikke er helt oppmerksom. Utsikt til både Sella og Marmolada-massivet fra stigningen.

Dagens siste fjellpass. Passo Campolongo. Ikke veldig bratt eller langt opp her.
Passo Campolongo. Ikke veldig bratt eller langt opp her. Noen litt tøffe km stigning i starten, men så slakker det opp veldig helt mot toppen.

 

Maratona dles Dolomites

Denne Sella runden og disse fjellene er også deler av det tøffe rittet La Maratona d`les Dolomites som er et av Europas mest populære mosjonsritt. Da sykles disse fjellpassene, og i tillegg Passo Giau og Passo Falzarego.

Sella ronda bike day!

På sommeren arrangeres det en spesiell dag hvor bilene nektes adgang og det åpnes opp for Sellaronda Bikeday. Dette er sykkeldagen foran alle andre i området hvor mannen i gata kan sykle denne fantastiske runden i fred for all trafikk. Starten går i St.Christina, og deltagere har vært langt over 10 000.  Strekningen inkl. start og mål i St.Christina blir 55km og høydemeter totalt 1780.

Åpne hjemmesiden for Sellaronda bikeday. Fantastisk arrangement, bilfri dag for syklister.
Åpne hjemmesiden for Sellaronda bikeday. Fantastisk arrangement, bilfri dag for syklister.
Klikk for å åpne bildegalleri fra Sellarundens Bike day
Klikk for å åpne bildegalleri fra Sellarundens Bike day

 

Se denne videoen som gir deg fine bilder og inntrykk av fantastiske Sellaronda som en syklist har tatt fra sykkelsetet i juni 2013!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *