Sykkel VM i Bergen 2017

Sykkel VM til Norge? Wow… Jeg husker gleden var stor da jeg hørte dette da nyheten tikket inn i norske medier for et par år siden. Det måtte være noe å få med seg. At hele sirkuset av verdens beste syklister skulle komme til Bergen for å sykle VM var ikke småtteri i idretts-sammenheng. Sykkel er en enorm idrett på verdensbasis, og interessen er svært lidenskapelig i store land som blant andre USA, Frankrike, Italia, England og Spania. Tour de France er sannsynligvis verdens aller største årlige idrettsarrangement.

DSC04453
SYKKEL-VM til Bergen 2017. Verdensmestertrøyen på plass i Bergen sentrum.

Som verdensmester på landeveissykkel blir man tildelt den legendariske verdensmestertrøyen, og retten til å bruke den i ett år – i alle landeveisritt fram til neste verdensmesterskap.

 

Apropos Tour de France. Giro d Italia er også en voksen lillebror, full av mye passion og dramatikk, og Vueltaen i Spania bør nevnes, sammen med store klassikere som ikke minst Paris- Roubaix og Flandern Rundt. Etappeseire i de store 3-ukers rittene, samt seier i klassikerne henger meget høyt i kurs for proffsyklister.

Og så har du VM. Da sikter jeg i denne sammenheng til fellesstart for menn, som er hovedøvelsen under VM-uka. På en dag samles hele verdenseliten for å avgjøre hvem som er best. Naturligvis først og fremst best akkurat den dagen og i det rittet, men samtidig er det den dagen som  kanskje teller aller mest i sykkelåret.

 

DSC04396
Dagen før dagen i Bergen. Lørdag formiddag.  Juniorene var ute på sine runder denne lørdagen. Han i vinduet der oppe hadde fin plassering på stuevinduet under VM. Her i en av gatene i sentrum som var minst befolket.
DSC04394
Bergen by var pyntet til sykkelfest. Arenaen for sykkel VM var den aller beste. Og som helt normalt – sol, varmt og vindstille i Bergen by.

 

Det er mange som har vunnet etapper i tre-ukers ritt, og det er mange som har vunnet en av de store klassikerne, men det er ikke så mange som har blitt verdensmestere på sykkel. Det kåres bare èn hvert år, og det har vært endel som har vunnet flere ganger. Før VM i Bergen hadde slovakiske Peter Sagan vunnet 2 ganger på rad, og han var den største favoritten til å vinne på nytt. Denne løype skulle passe veldig godt til en rytter som han. Det er forresten ikke så veldig mange løype-profiler som ikke passer denne fargerike unge mannen fra Slovakia. Han er god på det meste, men er ingen fjellgeit. Men nå var vi ikke i alpene, men i Bergen by.

DSC04930
Startlisten for herrenes landeveisritt i Bergen 2017. En stjernespekket liste.

 

Det var spesielt å lese startlisten. Den var naturligvis fullspekket av de største navnene innen landeveissykkel. Sagan, Gilbert, Van Avermaet, Kwiatkowski, Matthews. Naturligvis våre store håp – Boasson Hagen og Kristoff. Dog manglet det noen av de som tilhører «Grimpeur»-kategorien. Klatrerne. Chris Froome blant annet glimret med sitt fravær, Vincenzo Nibali og Fabio Aru likeså. Valverde, Richie Porte. Noen fordi løypeprofilen ikke var spesielt passende for dem, og noen pga skader. Noterte meg at Colombia stilte med et stort arsenal av klatrere, men de har vel knapt andre typer ryttere å ta av. Det skulle vise seg at selv om runden i Bergen var ganske tøff, var den som ventet ikke spesielt passende for små og lette colombianere.

Dessuten var de rene spurterne borte. Kittel, Greipel, Cavendish. Det var ganske opplagt at de ville få problem med å henge med alle rundene med såpass mye bakker.

DSC04706
SALMON HILL – på norsk laksebakken. Landåslien fikk nytt navn under VM. Mistenker at dette hadde noe å gjøre med at hovedsponsor var den norske laksenæringen.

 

LAKSEBAKKEN

Det var spesielt laksebakken, som alle snakket om. SALMON HILL – altså på norsk «Laksebakken» – ble døpt dette navnet av arrangørene. Trolig sammenheng med at generalsponsor for sykkel VM var den norske laksenæringen. Denne knekkeren av en veistrekning heter egentlig Landåslien, så mine bergenske slektninger måtte trekke litt på smilebåndet da navnet Laksebakken kom opp. Hvor ligger den? Den bakken hadde de egentlig aldri hørt om før nå i VM. Landåslien derimot var godt kjent. Da jeg så detaljene om bakken på papiret tenkte jeg i utgangspunktet at denne ikke var særlig hard. Ikke så mange høydemeter, og hverken bratt eller særlig lang.

Men etter en liten spasertur helt nede fra Minde-området så jeg hvorfor det ble snakket om ganske tøffe bakker og en tøff VM-løype. Før selve Laksebakken starter, skulle de opp en ganske dryg og drøy knekker helt nede fra Minde, som Kaggestad nok ville hevde hadde potensiale til å eskalere laktatverdiene i bena kraftig. Deretter kun en kort pause flatt før selve «Salmon hill», Landåslien. Så det ville definitivt bli tøft med 12 runder i disse, ikke minst med tanke på at det antagelig kom til å bli et voldsomt hardkjør opp her i mange av de siste rundene. Det var mange spurtere som skulle tynes og ristes av.  Vi norske tok det nesten for gitt at det var Boasson Hagen som ville takle dette best. Han har normalt vist seg å være noe sterkere enn Kristoff i dryge bakker. Men her tok de fleste feil, skulle det vise seg. Kristoff hadde en pangdag.

DSC04455
Nede i sentrum hadde de satt opp store skjermer i parken ved målområdet. Jeg var der nede på lørdagen under juniorenes mesterskap.
DSC04458
Stinn brakke i målområdet. Folk stod som sild i tønne helt fra morgenen av.
DSC04454
Byparken i sentrum ved målgang. Her stod folk å se på storskjermer under mesterskapet.

 

SØNDAG 24.SEPTEMBER  –  Landeveisritt HERRER, 241km

 

Vi valgte å ta turen opp til Landåslien (laksebakken) for å stå der å se. Har gjort meg noen erfaringer fra Tour de France at det er smart å stå i bakkene å se. Farten er lavere, rytterne strekker seg mer, det oppstår luker, angrep. Du kommer tettere på rytterne. En bedre deal for oppmøtet mener jeg.

DSC04623
Vi var ganske tidlig ute, men måtte ikke vente så lenge på at de første rytterne kom. En liten gruppetto hadde fått et solid forsprang på veiene inn til Bergen. Den mest kjente av disse var kanskje Costa Ricas Andrey Amador (Movistar). Det er han i hvit og blå drakt i midten av bildet. Disse fikk seg endel runder i ensom majestet og gleden av å lede verdensmesterskapet ganske lenge. Men det var på ingen måte ventet at disse skulle klare å holde unna. De ble kontrollert hentet inn noen runder før mål.
DSC04631
Så kom hovedfeltet dampende opp laksebakken, på dette tidspunktet ganske mange minutter etter den lille gruppen i front. Jevn og rolig fart anført av Belgia og Russland, med Norge i samlet flokk godt plassert langt fram.
DSC04633
Belgia preget fronten av hovedfeltet på store deler av dette rittet. De hadde et par av de aller største gull-kandidatene. Her ser vi blant annet Greg Van Avermat, en av de store forhånds-favorittene. Gilbert var litt lenger fram i den belgiske armada på dette tidspunkt.
DSC04634
Edvald Boasson Hagen og de norske i samlet gruppe. Så ikke ut som de anstrengte seg så veldig på de første rundene. Alle kjørte behersket og var nok ganske spent på hvordan bena kjentes på den store dagen.
20170924_134650
Det var et folkehav oppover Salmon hill denne dagen. Tusener på tusener. Et lurveleven. Tett i tett langs veien var det folk overalt. Her ser vi blandt annet baken på irske Nicolas Roche. Det irske laget hadde sitt store håp i Dan Martin.
20170924_134638
Nye runder. Belgiske Julien Vermote i front i vanlig positur. Vi så ham i hele sommer taue hovedfeltet under Tour de France for Quick Step, som hjelperytter for Kittel. Han tauet hovedfeltet omtrent hele dagen også under VM i Bergen. Bare å sette denne mannen i front og putte på noen kroner så går han som en klokke. Han gjør det han er der for å gjøre. Taue inn brudd.
DSC04659
De norske på rad og rekke, også de helt framme. Her ser vi Skjerping foran langbente Stake Laengen og August Jensen.
DSC04660
Edvald og Amund Grøndahl Jansen slår av en prat i et av rundens tøffeste partier. Tydelig at pulsen ikke var ubehagelig høy på de første rundene.
DSC04661
Det var herlig å se de norske rulle inn gjennom folkemassene. Flagg og norsk jubel møtte dem hele veien. Og hvilket vær vi hadde i Bergen denne dagen! Vindstille, varmt og sol i september. For bergensere er vel kanskje sjansen større å vinne i lotto enn at det skulle skje akkurat denne dagen?
DSC04665
Hovedfeltet, tett i tett med ryttere. Australske Michael Matthews ses der inne, også han en av de store forhåndsfavorittene. Han skulle ende opp som nr 3. Nærmest kamera ser vi råsterke Maciej Bodnar fra Polen som vant tempoetappen i Marseille under Tour de France denne sommeren.
DSC04792
Noen var heldige og fikk orkesterplass på sin egen veranda med skue utover store deler av laksebakken. Var bare å ta fram grillen, flaggene og blåseinstrumentene.
DSC04725
Alexander Krisfoff, for dagen med norge-hjelm. Det var mange som trodde han ikke skulle klare å henge med på de siste rundene i bakkene, men for en prestasjon av ham denne dagen. Bare hårstrå fra å vinne rittet, men sølv i VM for herrer er en enorm idrettsprestasjon.
DSC04726
Mange hadde vært oppfinnsomme med å montere seg langs veien. Stillas og telt var det mye av i denne bakken. Aller nærmest kamera polske Michal Kwiatkowsi, også han en av favorittene. Han ble verdensmester i 2014, og er en av de få rytterne i rittet som var ex-verdensmester.
DSC04728
SALMON HILL – Laksebakken – eller på orginalspråket : Landåslien. Full brakke av norske fans. Noen italienere i bildet, blant annet nr 24 – Elia Viviani. En spurtsterk rytter og kanskje italienernes størst håp for dagen.

 

 

DSC04747
Julien Vermote igjen. For åttende gang? niende? Og russere på hjul. Ny runde. Nå var den lille gruppa i front hentet inn.
DSC04687
Belgiske Jasper Stuyven her, med australske Michael Matthews på hjul og bak der en horde med norske.
DSC04688
Etterhvert som rundene gikk ble de norske også tydelig mer sliten. Farten er større, og det pustes mer og prates mindre. Kristoff og Boasson Hagen ser konsentrert ut her, og på dette stadiet handlet alt om å komme over bakketoppen med minst mulig syre i bena.

 

Under ser vi  en video fra den lille gruppen som hadde fått en luke på nest siste runde opp bakken. Odd Christian Eiking var den norske som var med i den gruppe. Her kjører de det remmer og tøy holder for å skaffe seg mest mulig tid på feltet som kommer halsende etter.

 

Under ser vi hvordan franske Alaphilippe rykket fra de andre i de nedre partiene av Laksebakken. Dette var på SISTE RUNDE OPP. Han forsøkte å sette inn et avgjørende støt. Han håpet nok at litt flere kunne gå med, men ble litt alene i det forsøket, og det holdt ikke helt inn. Det var litt for mange km til mål fra toppen av Laksebakken.

DSC04834
Peter Sagan. Ligger alene. For en idrettsmann. Han manøvrerer seg ofte mye alene i feltet. Denne dagen var han skjult i mengden. Kjørte så billig som mulig. Inne i vakuum. Helt til siste runde. Plutselig var han der. Mange trodde han var kjørt av. Og han vant igjen, for tredje år på rad. Til nordmenns skuffelse siden han slo Kristoff på målstreken, men han er den beste. Som gjedda i sivet skjult i hovedfeltet her,  og angriper da det gjelder som mest.
20170924_163111
Disse hadde rigget seg til med TV ute i hagen . Praktisk at hele verdenseliten av syklister dundret forbi huset deres i 12 runder. Folk flokket seg for å se innspurten på rittet.

 

Det ble en veldig spennende avslutning på rittet. Alexander Kristoff klarte å henge med bra opp Laksebakken på siste runden, og i en gruppe med blant annet også Peter Sagan klarte disse å kjøre inn franske Alaphilippe som hadde fått en luke over toppen. I spurten klarte Peter Sagan å komme seg forbi Kristoff med kun centimeters margin i siste liten. Det la seg en liten stillhet over de norske foran tv-skjermen, men alle måtte innse at Peter Sagan var best, igjen.

 

Gratulerer Peter Sagan, og gratulerer Bergen by med et fantastisk mesterskap!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *