Bakketempo i Oslo, Gressbanen-Tryvann! 5,6km

Bor du i Oslo behøver du ikke reise langt for å få prøvd deg i lange jevne bakker med bra stigningsprosent. Holmenkollen, Frognerseteren og Tryvann handler ikke bare om skiturer på vinteren, men syklister trener mye i bakkene opp dit på sommeren. For mange er dette 5,6 km lange strekket fra Gressbanen og opp til Tryvann et populært sted å måle tider og krefter mot andre. Og ikke minst konkurrere mot seg selv og prøve å forbedre sine tider. Ruten opp er en real klatring som preges av kontinuerlige motbakker og du får i grunnen ganske lite pusterom, selv om det finnes små partier som er litt enklere enn andre.

Gressbanen Tryvann
Syklister på vei opp svingen ovenfor Holmenkollen t-banestasjon og opp forbi restauranten. Serpentinsving alà Alpe d Huez! Den lille knekken i svingen her kan kjennes litt ekstra i bena når du er på vei opp denne lange Oslo-klatringen.

Mosjonister og aktive syklister ses hyppig i bakkene opp forbi Holmenkollen og retning Tryvannstårnet. Dette strekket brukes også som spesifikt sykkelritt. Pizzorne Challenge arrangeres flere ganger hver sommer, hvor det handler om å sykle Gressbanen-Tryvann på kortest mulig tid. PIZZORNE CHALLENGE. Frikransen er arrangør. «Tryvann24» er et nytt sykkelritt som har vært planlagt, hvor det skal handle om å sykle denne klatringen flest mulig ganger innen 24 timer.

Startpunkt på klatretrasèen mellom Gressbanen og Tryvann er krysset der Lybekkveien kommer inn i Holmenkollveien (med Strava som referanse). Dette ligger ca90 meter ovenfor lyskrysset ved Gressbanen, dvs det store idrettsanlegget hvor Ready bandyklubb har sin hjemmearena på vinteren.

tryvann

Distansen opp til Tryvann er 5.6 km, og stigningsprosent i snitt er 6,7%. Det er ikke dårlig. Høydemeter stigning totalt er nært 375 meter. Stigningen er ganske jevn.

TRYKK HER for å se et kart som viser veien opp. tryvannskart (100x65)

Lange dryge partier oppe i høydene over Oslo by. Tøffe jevne partier opp her fra Holmenkollen kapell og forbi Midtstuen hoppbakke.
Lange dryge partier oppe i høydene over Oslo by. Tøffe jevne partier opp her fra Holmenkollen kapell og forbi Midtstuen hoppbakke.
2014-04-28 19.52.49 (800x465)
De fleste som er på vei opp her med sykkel har mer enn nok med å konsentrere seg om tråkket og surhetsterkselen. Nytelsen er ikke kjempestor her så den gode utsikten får man nyte mer av senere.

De aller beste sykler dette strekket på ca 14 minutt, hvis de gir maks på ett drag. Lars Petter Nordhaug klokket inn en tid der på 14.04 nå  i juni 2013, og det var etter hele 5 timer og 30 min på sykkelen! Når dette skrives er det beste tid på Strava, som har over 1000 registrerte tider på det strekket. Det innebærer en snittfart på oppunder 24 km/t, og det sier litt om hvor god form en Tour-klar rytter er i. Lars Petter Nordhaug har som kjent en av sine store styrker i klatringer. Det er bare ut å prøve seg på den tiden! Raskeste kvinne har 17.42 som beste tid fra samme Strava segment pr.okt 2013. Forøvrig sies det at tidenes beste registrerte tid her er 13.37 av Jonathan Dayu i Oslo grand prix bakketemporitt i 2003.  Her er link til Strava sitt segment på denne klatringen.

Stravalink3

GSG teambekledning reklamebanner

Målgang oppe på Tryvann ved parkering forbudt skiltet i toppen av stigningen.
Målgang oppe på Tryvannstårnet ved parkering forbudt skiltet i toppen av stigningen før det flater ut.

Et virkelig hett tips å ta med seg hvis du skal legge Tryvann inn i ruten på sykkelturen. Ta med en lettvekt vindjakke eller noen løse armer og ben i baklomma. Det kan fort bli veldig kaldt å kjøre ned den lange nedkjøringen etterpå! Jeg har selv irritert meg mange ganger på at jeg har glemt å ha med dette og fryser på vei ned. Forøvrig ligger denne klatringen nærliggende til Sørkedalsrunden, så den kan være fin å kombinere med en tur der, så får du både litt klatring og fart på store flater. GOD TUR!

2014-04-28 19.31.33 (800x548)
Å rulle ned de øverste bakkene for ta seg noe å drikke på Frognerseteren er vel heller ikke å forakte etter klatringen til Tryvann!

reklamebanner 3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *